Technologische zorginnovatie

De komende jaren groeit de sector Zorg en Welzijn toe naar een sector waarin digitaal de norm gaat worden. De weg hiernaartoe, ook wel de digitale transformatie genoemd, vraagt om slimme samenwerkingsverbanden en zinvolle partnerschappen. Om zorg- en welzijnsorganisaties in dit proces te ondersteunen, richt ZWconnect zich in 2023 op de versnelling en/of opschaling van (bewezen) arbeidsbesparende of -verlichtende innovaties. Dit doen we door uitgebreide kennisdeling, partijen met elkaar in contact te brengen en aangesloten instellingen te voorzien van concrete middelen waar men van kan gebruikmaken om het innovatieproces te versnellen.

Wat houdt het in?

Met déze projecten stimuleren we technologische zorginnovatie
Regionaal netwerk innovatie

ZWconnect is betrokken en aangesloten bij (sub)regionale netwerken en initiatieven gericht op het anders en slimmer organiseren van de zorg. We brengen het perspectief van de arbeidsmarkt aan het licht, bijvoorbeeld met behulp van arbeidsmarktprognoses, zodat sneller impact kan worden gerealiseerd op de plekken in de zorg waar deze het hardst nodig is.

 

Innovatiekaart Zorgtechnologie

In de Innovatiekaart Zorgtechnologie vind je een overzicht van alle regionale initiatieven waarbij de focus ligt op slimmer werken middels technologische innovaties en het terugbrengen van de zorgbehoefte en administratieve lasten middels technologische toepassingen.

 

Samen Datagedreven Werken in Zorg en Welzijn

Als ZWconnect vinden we het belangrijk dat we ons met elkaar richten op datagedreven werken. Vandaar dat wij samen met andere werkgeversorganisaties en samenwerkingsverbanden het initiatief hebben genomen tot een landelijke community rondom datagedreven werken.

 

DataLab Zorg en Welzijn – Den Haag

Binnen de zorg wordt er veel gesproken en geschreven over data. Alleen is het voor veel organisaties moeilijk om ideeën en wensen tot uitvoering te brengen. Met DataLab Zorg en Welzijn – Den Haag wordt in een collectief met gemeente Den Haag en DAAT samengewerkt om flexibel, laagdrempelig en resultaatgericht met data te innoveren.

Slimme Zorg Estafette

De Slimme Zorg Estafette (SZE) is een jaarlijks initiatief van het ministerie van VWS, gezamenlijk georganiseerd vanuit De Juiste Zorg op de Juiste Plek, Anders Werken in de Zorg en Zorg van Nu. Het doel van de Estafette is om implementatie en opschaling van slimme zorgoplossingen en innovatie te bevorderen.

 

Ethiek en Digitalisering

Veel van de digitale ontwikkelingen roepen ethische vragen op. Zijn het goede ontwikkelingen? Passen ze bij onze waarden? Kunnen we ze een verantwoorde richting geven? We voeren hierover graag het gesprek met werkgevers, zodat er meer duidelijkheid is over de effecten en kansen van technologie (op het werk in) de zorg voor zowel leiders als medewerkers.

 

Digivaardig in de zorg

​Medewerkers van zorgorganisaties krijgen in hun werk onvermijdelijk te maken met digitale technologie. Ze werken niet alleen met het elektronisch cliënten- of patiëntendossier en roostersoftware, ook bijvoorbeeld domotica, beeldbellen en allerlei andere e-healthtoepassingen komen steeds vaker voor. ZWconnect zet zich binnen de coalitie Digivaardig in de Zorg in om medewerkers in de regio Haaglanden, Rijn Gouwe en Nieuwe Waterweg Noord digivaardig te maken.

Stuur een bericht aan Maartje

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Maartje Bouwens
Maartje Bouwens
Projectleider
Projectleider
Heb je een vraag? Neem dan contact op met Maartje.
Heb je een vraag? Neem dan contact op met Maartje.

Aankomende activiteiten

Symposium ‘Klaar voor de start’

Details
Datum: 23 november 2023
Evenement

ROC Mondriaan nodigt je uit om op donderdag 23 november het startschot te lossen onder het motto ‘Alleen ga je snel, samen komen...

Netwerkgroep Communicatie (geannuleerd)

Details
Datum: 26 oktober 2023
Netwerkgroep

In deze netwerkgroep komen communicatieprofessionals van zorg- en welzijnsorganisaties bijeen om te netwerken en van elkaar te leren.

Nieuws

Voorrang voor zorgmedewerkers bij huurappartementen Den Haag


De appartementen in de Haagse woontoren Adagio zijn speciaal bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de zorg- of onderwijssector.

Innovatiekaart uitgebreid met nieuwe innovaties


De kaart is vernieuwd met vijf nieuwe innovaties en daarnaast een update van de al opgenomen initiatieven.

RegioPlus reageert op Troonrede: ‘Te weinig urgentie over toekomst van zorg en welzijn’


De oproep aan politiek Den Haag is om de bakens te verzetten om samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties in de regio aan te moedigen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*