Samen Datagedreven Werken

Wil jij bijdragen aan de kwaliteit en continuïteit van Zorg en Welzijn? Dan is datagedreven werken essentieel. Data bieden inzichten die ons kunnen helpen om zorg beter af te stemmen op individuele patiënten en cliënten, en zelfs kunnen voorkomen dat zorg nodig is. Dit leidt tot effectievere zorg, kortere behandelingen, minder zorgkosten en minder werkdruk. Bovendien stelt goed gebruik van data ons in staat om de benodigde zorg en personeel te voorspellen.

Door samen te werken met partners op landelijk niveau kan meer synergie ontstaan. Daarom sloten we ons in 2022 aan bij het landelijke initiatief ‘Samen datagedreven werken in zorg en welzijn’. Met als doel: meer samenwerking en meer doen met data, om Zorg en Welzijn tot een hoger data volwassenheidsniveau te brengen. Samen verzorgen we verschillende soorten bijeenkomsten, faciliteren we de groeiende community en zorgen voor kennisbundeling en onderzoek (jaarlijkse data volwassenheidsscan).

Wat houdt het in?

Kennisbundeling en onderzoek

In onze landelijke samenwerking bundelen we kennis en voeren we onderzoek uit om datagedreven werken naar een hoger niveau te tillen:

Lees de uitgebreide position paper over datagedreven werken in zorg en ondersteuning, geschreven door Vilans. Je ontdekt daar niet alleen een heldere definitie van datagedreven werken, maar ook inspirerende praktijkvoorbeelden en waardevolle inzichten over de uitdagingen die hierbij komen kijken.

‘Samen datagedreven werken’ is van start gegaan met een grondige nulmeting tijdens de zomer van 2022. Dit onderzoek omvatte een datavolwassenheidsscan en een inventarisatie van behoeften. Met de datavolwassenheidsscan krijg je als zorgorganisatie inzicht in waar je aan kunt werken en kun je jezelf benchmarken ten opzichte van andere organisaties. Op basis van de jaarlijkse meting stellen we een inhoudelijk activiteitenprogramma samen.

Je kunt als organisatie ieder jaar instappen en de meting jaarlijks herhalen om je voortgang te volgen. De eerstvolgende meting staat gepland in september 2023.

Op basis van de uitkomsten van de meting bepalen we ieder jaar een activiteiten agenda. Vervolgens organiseren we vanuit de landelijke samenwerking diverse soorten bijeenkomsten:

  • Kennis- en inspiratiesessies – Hierin delen een aantal zorg- en welzijnsorganisaties voorbeelden met het netwerk.
  • Expertsessies – We nodigen experts uit om kennis te delen over een specifiek onderwerp.
  • Praktische en interactieve bijeenkomsten – Deelnemers wisselen hierin actief met elkaar uit hoe ze iets doen. Je komt hier kennis halen en brengen.
  • Co-creatie trajecten -Trajecten waarin je een langere periode actief met andere organisaties aan een thema werkt.

We geloven in een lerend netwerk en moedigen iedereen aan bij deze bijeenkomsten aan te sluiten. Mocht je er één missen, of de kennis die je hebt opgedaan willen delen met een collega? Dat kan! De opgenomen bijeenkomsten kun je terugkijken op ons YouTube kanaal.

Aanmelden voor bijeenkomsten kan via dit aanmeldformulier. Je kunt je daar direct voor alle bijeenkomsten aanmelden, waarvan de datum al bekend is.

Denk mee met onze community

Ben je geïnteresseerd in datagedreven werken en wil je bijdragen aan een community waarin je ervaringen kunt delen en samenwerken met anderen? Het netwerk ‘Samen datagedreven werken’ is op zoek naar mensen die willen meedenken over deze community .

 

Wil jij meedenken over hoe we de community het beste kunnen organiseren? Stuur dan een e-mail naar innovatielab@sigra.nl

Over de initiatiefnemers

Dit project is een initiatief van ZWconnect, Flever, Sigra, samen Voor Betere Zorg, WZW, deRotterdamseZorg, WGV Z&W Zuid-Holland Zuid en WGV Z&W onder het samenwerkingsverband van RegioPlus.

Stuur een bericht aan Maartje

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Maartje Bouwens
Maartje Bouwens
Projectleider
Projectleider
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Maartje.
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Maartje.

Aankomende activiteiten

Werkconferentie Regioplan Haaglanden: Actielijn 4

Details
Datum: 18 juni 2024
Fysieke bijeenkomst

Tijdens deze avond willen we gezamenlijk een verdiepingsslag maken in het voorstel voor de regionale focus op een gezonde arbeidsmarkt.

Regionaal Bestuurscongres

Details
Datum: 26 september 2024
Fysieke bijeenkomst

Ga met medebestuurders uit de regio in gesprek over waar jullie morgen het verschil gaan maken.

Nieuws

Even voorstellen: Jetty de Jongh


Onze nieuwe projectondersteuner Jetty de Jongh stelt zich graag aan je voor.

Ingrid Wolf nieuw bestuurslid ZWconnect


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 3 juni jl. is Ingrid Wolf benoemd tot bestuurslid van ZWconnect.

Jaaroverzicht 2023: welke resultaten zijn er geboekt?


In ons jaaroverzicht nemen we je graag mee in de meest in het oog springende successen van 2023. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*