Ethiek en Digitalisering

We leven in een samenleving waar digitalisering zorgt voor grote veranderingen. Veel van die ontwikkelingen roepen ethische vragen op. Zijn het goede ontwikkelingen? Passen ze bij onze waarden? Kunnen we ze een verantwoorde richting geven? Om regionale zorg- en welzijnsorganisaties te ondersteunen in dit proces van sociale innovatie, start ZWconnect in 2023 met de workshop Aanpak Begeleidingsethiek (ABE).

Wat houdt het in?

Een digitaliserende samenleving
De methode

De Aanpak Begeleidingsethiek is een beproefde methode (ontwikkeld door ECP | Platform voor de Informatiesamenleving) om de dialoog over technologische innovatie te voeren. De methode wordt toegepast tijdens een workshop waarin de zorgprofessional, de manager/bestuurder, de ICT-er en de patiënt/cliënt en andere betrokkenen onder begeleiding van een moderator met elkaar in gesprek gaan over een bepaalde technologie in een concrete omgeving. Ieders mening is hierbij van waarde. De dialoog wordt gevoerd aan de hand van drie fases, waarin gezamenlijk wordt nagedacht over de positieve en negatieve effecten van een technologie en de achterliggende waarden Vanuit die waarden wordt gezocht naar handelingsopties om die waarden te borgen in het ontwerp van de technologie, de implementatie in de omgeving en onze eigen omgang met die technologie als mens.

Daarmee leidt de Aanpak Begeleidingsethiek tot ethische en gedragen handelingsopties waarmee een zorgorganisatie verder kan. Verschillende organisaties hebben aangegeven dat de methodiek helpt bij het omarmen van technologische innovatie in de organisatie. De Aanpak Begeleidingsethiek is als het ware een vorm van sociale innovatie.

 

Voordelen
  • Betrokken personen vormen het uitgangspunt bij het gesprek over zorgtechnologie
  • ABE is een positieve en constructieve ethische methode (hoe willen we het wél) in plaats van reguliere ethiek (wat mag er wel en niet)
  • Technologie ethisch benaderen draagt bij aan vertrouwen in elkaar en in experimenteren
  • Met elkaar aan de slag op pragmatische wijze – geen ‘saaie ethiek’ maar doe-dialoog
  • Meerdere betrokkenen aan tafel zorgt voor nieuwe perspectieven (professionals, ontwikkelaars, beleidsvormers en beslissers, patiënt/cliënt)
  • Beter inzicht over hoe de verschillende betrokkenen de zorgtechnologie willen inzetten(‘what’s the right fit for you?’)
  • Blijft niet alleen bij praten – nuttige handelingsopties na afloop

 

Kosten

Omdat wij onze leden willen aanmoedigen om te investeren in sociale innovatie, bieden we de workshop aan voor de volgende prijs:

Leden: 500 euro
Niet-leden: 2.500 euro (reguliere ECP prijs)

Beide bedragen zijn exclusief 21 procent btw.

Aanmelden

Wil je ook aan de slag met de Aanpak Begeleidingsethiek in jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via dit formulier.

Naam
Ik ben geïnteresseerd in:

Stuur een bericht aan Thars

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Thars Labee
Thars Labee
Projectleider
Projectleider
Heb je een vraag? Neem dan contact op met Thars.
Heb je een vraag? Neem dan contact op met Thars.

Aankomende activiteiten

Inspiratiesessie ‘Duurzaam transformeren vraagt om duurzaam veranderen’

Details
Datum: 21 mei 2024
Online bijeenkomst

Wil jij ook aan de slag met het verandervermogen van jouw organisatie en zie jij daarin een cruciale rol voor de zorgmedewerker weggelegd?

Netwerkbijeenkomst Innovatieplatform Ouderenzorg Haaglanden

Details
Datum: 5 november 2024
Netwerkgroep

Ben jij actief betrokken bij innovatie in een zorgorganisatie? Wil je jouw kennis en ervaring delen en daarnaast leren van anderen?

Nieuws

Juvoly en Valtes winnen Nationale Zorginnovatieprijs 2024


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase.

Zes impactvolle arbeidsmarktprojecten benoemd tot koploper


De koplopers pitchten hun initiatieven en vertelden wat hun oplossingen zijn én vooral ook hoe zij te werk zijn gegaan.

Nieuwe directeur Hanne Wiegman: ‘Dichter op de veranderopdracht van onze leden zitten’


Hanne vertelt uitgebreid over haar achtergrond en visie op de uitdagingen die de sector Zorg en Welzijn te wachten staat.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*