Nieuwe directeur Hanne Wiegman: ‘Dichter op de veranderopdracht van onze leden zitten’

Per medio februari is Hanne Wiegman de nieuwe directeur van ZWconnect en heeft daarmee het stokje overgenomen van Coralie Elmont. Hanne werkte voorheen als Programmamanager bij AVANT, Coördinator bij Waardevol Vernieuwend Onderwijs en Kwartiermaker Onderzoek en Innovatie bij ActiVite. In dit interview vertelt zij uitgebreid over haar achtergrond en visie op de uitdagingen die de sector Zorg en Welzijn te wachten staat.

'Huis van de buren staat maar één keer te koop’

Welke achtergrond heb je in Zorg en Welzijn?

Tijdens mijn studententijd in Den Haag werd me door het uitzendbureau de vraag gesteld of ik iets in de zorg wilde doen. Zij stelden de gehandicaptenzorg voor, waarna ik aan de slag ben gegaan bij Steinmetz (nu Middin) als assistent-begeleider. Destijds kreeg je zonder kwalificaties – ik had namelijk geen enkele zorggerelateerde opleiding gevolgd – al behoorlijke verantwoordelijkheden. Ik heb daar vier jaar lang met veel plezier gewerkt en mijn hart voor de zorg is daar wel echt ontstaan.

Na mijn opleiding ben ik eerst de commerciële wereld ingerold. Na bij uitzendbureau Content te hebben gewerkt, ben ik werkbelevingsonderzoeken gaan doen. Ik begeleidde naar aanleiding daarvan zorg- en onderwijsorganisaties in het verbeteren van hun werkklimaat. Bij LOI Zakelijk heb ik vervolgens maatwerk-opleidingen ontwikkeld, waarbij ik automatisch weer in de zorg- en welzijnssector terecht kwam. Hierna ben ik zelfstandige geworden. Ik werkte al veel vóór de zorg, maar was nieuwsgierig hoe het binnen de zorg eraan toe gaat. Bij UtrechtZorg en Avant heb ik hierin veel ervaring opgedaan. Bij die laatste organisatie had ik rustig nog jaren met veel plezier kunnen werken, totdat deze vacature voorbijkwam.

 

Wat motiveerde jou om te solliciteren voor deze functie?

Binnen mijn loopbaan heb ik in de meeste inhoudelijke pijlers van ZWconnect (instroom, behoud, opleiden en innovatie) ervaring opgedaan. Ik kende de inhoud dus heel goed. Tegelijkertijd had ik het bij Avant nog prima naar mijn zin. Daarnaast is mijn jongste dochter nu 3 jaar oud en heb ik me altijd voorgehouden dat ik een dergelijke stap pas ga maken als al mijn kinderen op de basisschool zitten. Iemand zei echter tegen me: ‘het huis van de buren staat maar één keer te koop’. Het is inderdaad niet zo dat ik volgend jaar zomaar weer kan solliciteren op deze functie. Dit is mijn regio, mijn vakgebied en het voelde goed. Ik zie dit ook als een organisatie waar ik veel kan blijven leren, wat ik heel belangrijk vindt. Hoe verder ik in de procedure kwam, hoe enthousiaster ik werd. En gelukkig zit ik nu op deze positie.

Wat zijn volgens jou momenteel de grootste uitdagingen voor de sector Zorg en Welzijn?

Simpelweg de transformatie van werk. We weten allemaal dat het niet meer houdbaar is dat we blijven doen wat we doen. Daarom is veranderkracht nodig en dat is een pittige klus. Het is niet moeilijk om de koplopers hierin mee te krijgen, maar zie íedereen maar eens mee te krijgen. Ik vind dat we als ZWconnect hierin een cruciale rol kunnen spelen en het belang van samenwerken moeten benadrukken.

 

Hoe zie je onze rol hierin?

Ik vind dat we nog dichter op de veranderopdracht van onze leden moeten kruipen. Alles moet namelijk gedaan worden door de factor ‘mens’. Elke zorgorganisatie is op zichzelf staand vrij klein, maar gezamenlijk heb je slagkracht. Zeker als je samenwerkt met het onderwijs, sociale partners en overheden. Als verbinder, samenwerkingsspecialist en innovatieve motor kunnen wij dat bij elkaar brengen.

Als directeur zie ik een belangrijke rol voor mezelf in het draagvlak creëren bij de bestuurders van zorg- en welzijnsorganisaties. Het is belangrijk dat de bestuurders onderling op een lijn zitten, maar dat zij ook hetzelfde gedachtegoed hebben als hun HR-managers en de lagen daaronder. We moeten zorgen dat arbeidsmarkt, onderwijs en formele en informele zorg bij elkaar komen om de transformatie van werk te bevorderen, en dat is ook de opgave waar zorgorganisaties voor staan. Die transformatie van werk hoort gewoonweg bij de transformatie van zorg.

 

Waar wil je in je eerste jaar als directeur prioriteit aan geven?

Samenwerken is een stuk geven, waar je niet direct iets van terug ziet. Daar moeten we dus met ons team in gaan investeren. Op de eerste dag dat ik hier binnenliep riep ik al ‘1+1=1,8’. Het is goed om je te beseffen dat het moeilijker is om het samen te doen dan om het in je eentje te doen. Het vraagt dus van iedereen een stukje bereidheid om iets in te leveren van jezelf, zodat je er met z’n allen sterker uitkomt. In dat opzicht past de SIR (Samenwerken en Innoveren in de Regio, het meerjarenplan van RegioPlus, red.) naadloos op de uitdagingen waar we voor staan.

'Innoveren is vaak oncomfortabel'

Zie je dat zorgorganisaties nog veel te winnen hebben op het gebied van Innovatie?

Innovatie wordt nu nog vaak gezien als de inzet van zorgtechnologie. Ik zie innovatie breder dan dat. Het is ook de bedoeling dat we processen en manieren van werken gaan innoveren. Innoveren is vaak oncomfortabel. Je laat namelijk iets los wat fijn en vertrouwd voelt.

Kijk je naar de technologische kant, dan staan we  pas aan het begin. Een heel aantal technologische innovaties  zijn gelukkig al omarmd door veel organisaties. Denk aan automatische medicijndispensers, beeldzorg of een bedsensor. ZWconnect ondersteunt al vele mooie initiatieven om bij te dragen aan bekendheid en implementatie van zorgtechnologie. Hierin hopen we een nog grotere rol te kunnen vervullen met onze partners in de regio. Wij zijn onder andere bezig met het ontwikkelen van een manier om met data van zorgorganisaties te kunnen onderbouwen waarom je een bepaalde technologie wel of niet zou moeten implementeren. Zodoende kunnen zorg- en welzijnsorganisaties van elkaar leren en wordt niet telkens het wiel opnieuw uitgevonden.

 

Heb je er vertrouwen in dat de sector mee kan hierin?

Zeker, en gelukkig merk ik ook veel energie van de innovatoren om me heen. Soms is het ook goed om je te realiseren waar we als sector een half jaar geleden stonden vergeleken met nu. Dan zie je dat we echt wel vooruitgang hebben geboekt. Bij innoveren moet je erop vertrouwen dat het soms twee stappen vooruit en een stap terug is. Niet alles hoeft succesvol te zijn, als je er maar van leert.

Waar hoop je dat ZWconnect over 5 jaar staat?

Als je het intern beschouwd, hoop ik dat we een organisatie zijn waar je falend vooruit mag en waar je met veel plezier werkt. Kijk je naar onze rol in de regio, dan hoop ik dat we een sterke partner zijn in de transitie van werken in de zorg. Die is over vijf jaar namelijk nog niet klaar en de vraag is of die ooit klaar is. Ik hoop dat we in al onze subregio’s impact kunnen maken en daar als betrouwbare partner meedoen.

Ik wil daarnaast benadrukken dat we als ZWconnect trots mogen zijn op waar we nu staan. Al mijn collega’s zijn goede en kundige mensen en ik ben er trots op om met dit team aan deze mooie opdracht te werken.

Nieuws

Juvoly en Valtes winnen Nationale Zorginnovatieprijs 2024


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase.

Zes impactvolle arbeidsmarktprojecten benoemd tot koploper


De koplopers pitchten hun initiatieven en vertelden wat hun oplossingen zijn én vooral ook hoe zij te werk zijn gegaan.

Nieuwe directeur Hanne Wiegman: ‘Dichter op de veranderopdracht van onze leden zitten’


Hanne vertelt uitgebreid over haar achtergrond en visie op de uitdagingen die de sector Zorg en Welzijn te wachten staat.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*