Sectororiëntatie Zorg en Welzijn van start bij ROC Mondriaan

Op 17 april jl. is bij ROC Mondriaan in Leiden het oriëntatieprogramma Zorg & Welzijn voor vmbo-t leerlingen van start gegaan. Scholieren van het Adelbert College uit het derde leerjaar krijgen deze week de kans om praktijkervaring op te doen door mee te lopen bij een zorg- en welzijnsorganisatie. Daarnaast krijgen ze een beeld van wat een mbo-opleiding in zorg en welzijn inhoudt. De week is een initiatief van Ons Platform en ZWconnect.

Inhoud

Programma

Het oriëntatieprogramma startte op maandag met een dag op het ROC Mondriaan, waarbij onder andere docent Martin van Heijst de leerlingen, liggend in een ziekenhuisbed, vertelde over de lichamelijke ongemakken waarmee een oudere patiënt te maken krijgt op het moment dat diegene zorgbehoevend is. Daphne, ambassadeur van ROC Mondriaan, deelde daarnaast haar ervaringen met de opleiding mbo-verpleegkundige. Andere activiteiten waren het virtueel een kijkje nemen bij een instelling, oefenen met een professionele (beroeps)houding en het opmeten van vitale functies. De bedoeling is dat de scholieren de komende dagen meelopen bij een organisatie in de ouderen- of gehandicaptenzorg.

Verbinding tussen praktijk en onderwijs

Lies Lokkerbol, projectleider bij ZWconnect, vindt deze manier van voorlichting geven heel waardevol. “Als werkgeversvereniging is het sowieso onze taak om de verbinding te maken tussen praktijk en onderwijs. Het is fijn dat we op deze manier leerlingen vanuit het vmbo-t kennis kunnen laten maken met werken in zorg en welzijn. Deze week geldt nu als pilot, maar we willen het graag uitbreiden naar meerdere scholen.”

“Werken in de zorg is ontzettend leuk”, zegt Margriet Pool, schooldirecteur van ROC Mondriaan. “Door deze kennismaking hebben leerlingen de kans om dat te ervaren en zo makkelijker te kiezen voor de opleiding die echt bij hen past. Het werkveld van zorg en welzijn heeft hen hard nodig.” Volgens Ronald Stam, coördinator van Ons Platform, geeft de pilot vanaf dag één al kleur aan het werkveld: “Een ‘patiënt’ die vanuit het bed voorzichtig de vmbo-t leerlingen meeneemt in dat wat om het bed speelt. Net echt!”

Meer informatie

Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig naar de voorlichtingsactiviteiten van ZWconnect? Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen door contact op te nemen met Lies Lokkerbol, projectleider, via lies@zw-connect.nl.

Nieuws

Bekijk het jaaroverzicht 2022 van ZWconnect


In dit jaaroverzicht nemen we je graag mee in welke resultaten we het afgelopen jaar geboekt hebben.

Vooraankondiging ledentevredenheidsonderzoek


ZWconnect hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar leden en om die reden zal er medio mei een ledentevredenheidsonderzoek uitgevoerd worden.

‘Voortgang arbeidsmarktpakket biedt kansen voor een gezonde arbeidsmarkt in zorg en welzijn’


Directeur-bestuurder Jelle Boonstra van RegioPlus reageert op een aantal punten uit de ‘voortgang arbeidsmarktpakket’.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*