Programma Leerwerkklimaat: meten is weten!

Sinds enige tijd ondersteunt ZWconnect het Programma Leerwerkklimaat, een samenwerkingsverband dat erop gericht is het leerwerkklimaat in ouderenzorginstellingen te verbeteren om zo het leren leuker te maken, uitval te voorkomen en meer mensen goed op te leiden voor banen in de zorg. Een onderdeel hiervan is het uitvoeren van korte kwalitatieve scans bij organisaties om sterke punten en aandachtspunten in het Leerwerkklimaat te identificeren. In dit artikel lichten we toe wat deze metingen inhouden.

 

'Meer dan alleen cijfers en data'

Dennis Ansems voert leerwerklimaatmetingen uit bij zorginstellingen in Midden-Nederland. Hij benadrukt: “Leerwerkklimaatmetingen zijn veel meer dan alleen cijfers en data. Ze bieden zorgorganisaties inzichten in hoe hun teams functioneren en leren. Het gaat om het begrijpen van wat er echt gebeurt op de werkvloer en hoe dat kan worden verbeterd. Het zijn waardevolle instrumenten voor organisaties die streven naar een betere kwaliteit van zorg en een positieve werkomgeving.”De metingen zijn gebaseerd op interviews met mensen vanuit verschillende teams en invalshoeken van de organisatie, van bestuurder tot en met student. Met die mensen gaan we in gesprek over het leerklimaat in de organisatie. De vragen zijn gebaseerd op het gedachtengoed van Amy Edmondson (samengevat in dit filmpje).

Manager Zorg Lianne Dammers van Huize Winterdijk deed mee met een meting. Ze deelt haar ervaring: “Dankzij de metingen kwamen we er achter dat we onvoldoende inzichtelijk hebben hoe de verschillende afdelingen leerlingen opleiden. De meting hielp ons om de onderlinge afstemming, verbinding, waardering en bekrachtiging te verbeteren.”

Zelf aan de slag?

Het programma Leerwerkklimaat loopt nog tot eind 2024 en omvat deelname van diverse zorgorganisaties, waaronder Zorgpartners Midden-Holland, WelThuis, Huize Winterdijk, Vierstroom Zorg Thuis, Groene Hart Ziekenhuis, Cedrah, mboRijnland en het Hoornbeeck College.

Nieuwe deelnemers zijn meer dan welkom. Heeft jouw organisatie interesse om mee te bouwen aan een beter leerwerkklimaat voor onze regio? Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op met Dennis Ansems, programmacoördinator, via dennis@ansemsmanagement.nl.

Nieuws

Arbeidsmarktcijfers op maat? We komen naar je toe!


Wist je dat je als werkgever arbeidsmarktcijfers op maat kunt laten maken voor jouw organisatie?

Subsidieverantwoording SectorplanPlus 2017-2022 officieel ingediend


In totaal is er in de periode tussen augustus 2017 en augustus 2022 voor 271 miljoen euro subsidie verantwoord.

Even voorstellen: Monique van Meurs


Onze nieuwe projectleider Monique van Meurs stelt zich graag aan je voor.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*