RegioPlus: doe wat nodig is om code zwart in de zorg te voorkomen

Het aantal positieve coronatests blijft in hoog tempo verder stijgen. Nog niet eerder waren er zoveel besmettingen. Daarmee groeit ook het aantal ziekenhuisopnames in duizelingwekkend tempo. Een code zwart dreigt als een donkere golf de zorg te overspoelen. Met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse samenleving én voor onze zorgmedewerkers. RegioPlus, het samenwerkingsverband van de regionale werkgeversorganisaties in Zorg en Welzijn, doet daarom een dringende oproep aan de verantwoordelijke beleidsmakers en politici om alles in het werk te stellen om code zwart in de zorg te voorkomen: “Doe het voor onze zorgmedewerkers.”

'Vastlopen van zorg en samenleving dreigt'

“Het vastlopen van de zorg en daarmee van onze samenleving dreigt. Dat mogen we voor onszelf en voor onze zorgmedewerkers niet laten gebeuren”, zo uit RegioPlus haar zorgen. Het samenwerkingsverband doet de volgende oproepen:

  • Zet alles op alles om de besmettingen op korte termijn terug te dringen. Neem geen besluiten die de toch al beperkte capaciteit aan professionals verder vermindert. Dus geen uitbreiding van quarantaineregels, geen uitsluiting van niet-gevaccineerde zorgprofessionals, of zelfs het ontslaan daarvan zoals in België. Voer in de zorg geen 2G in.

 

  • Laat zorgorganisaties nu samenwerken om de zorg anders en slimmer te organiseren. Geef zorgmedewerkers daarbij professionele ruimte zodat zij hun werk beter en met meer plezier kunnen doen.
  • Geef financiële zekerheid aan zorgorganisaties voor de komende drie jaar, zodat zij blijven investeren in onze zorgprofessionals. Zodat die hun belangrijke werk voor ons allemaal kunnen blijven doen.

Reactie minister De Jonge

Ook de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot “niet-medische selectie” worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

Demissionair minister Hugo de Jonge stelde maandag tijdens een ingelast persmoment dat we nog “heel ver vandaan” van code zwart in de ziekenhuizen zijn. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een “uiting van zorg”.

Nieuws

Maak gebruik van de aantrekkelijke mantelafspraken van ZWconnect


Graag informeren we je over de mantelafspraken die ZWconnect heeft gemaakt met de zorgverzekeraars ONVZ en Zilveren Kruis.

Programma Leerwerkklimaat: meten is weten!


We voeren korte kwalitatieve scans bij organisaties uit om sterke punten en aandachtspunten in het Leerwerkklimaat te identificeren.

Deel jouw kansrijke initiatief voor het regioplan


Heb jij zelf een dergelijk initiatief voor de regio Haaglanden? Dan kun je deze nog tot 1 december indienen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*