Onderzoek: klachten bewegingsapparaat al tijdens de opleiding

Klachten aan het bewegingsapparaat komen veel voor bij studenten verpleegkunde, al vóórdat zij hun carierre gestart zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is door Gezond & Zeker, waarbij een groep derdejaars verpleegkunde studenten binnen de bachelor Verpleegkunde (Hogeschool Rotterdam) tweeënhalf jaar is gevolgd. De klachten leiden niet direct tot uitval tijdens de opleiding, maar dragen wel bij aan uitval aan het begin van de carrière.

Andere oorzaken van uitval

Naast de klachten aan het bewegingsapparaat spelen nog meer factoren een rol bij het daadwerkelijk uitvallen na diplomering: gebrek aan uitdaging, gebrek aan passie, gebrek aan competentiegevoel, gebrek aan werktevredenheid wegens hoge werkdruk, gebrek aan werkvermogen vanwege niet-werk gerelateerde gezondheidsklachten en een gebrek aan saamhorigheidsgevoel binnen het team.

Volgens de onderzoekers is het van belang dat de studenten al tijdens de opleiding bewust worden gemaakt van de mogelijke risico’s die zij lopen op het ontwikkelen van fysieke gezondheidsklachten en hoe ze dat kunnen voorkomen. Die verantwoordelijkheid ligt echter niet alleen bij de opleiding, ook zorgorganisaties waar de verpleegkundigen werkzaam worden, zouden hun steentje moeten bijdragen. De onderzoekers stellen daarom ‘een student monitor feedback systeem, gericht op de eigen fysieke en mentale gezondheid met informatie waar een student met klachten naar toe kan’ voor, om bij te dragen aan bewustwording ten aanzien van klachten aan het bewegingsapparaat, de eigen weerbaarheid en het nemen van regie over de eigen gezondheid.

Blijf Inzetbaar

Meer weten over dit onderzoek? Kijk dan op de website van Blijf Inzetbaar (een initiatief van Gezond & Zeker). Daar vind je ook gratis e-learnings die je helpen om op een gezonde manier aan het werk te gaan in Zorg en Welzijn.

Nieuws

Bekijk het jaaroverzicht 2022 van ZWconnect


In dit jaaroverzicht nemen we je graag mee in welke resultaten we het afgelopen jaar geboekt hebben.

Vooraankondiging ledentevredenheidsonderzoek


ZWconnect hecht veel waarde aan de tevredenheid van haar leden en om die reden zal er medio mei een ledentevredenheidsonderzoek uitgevoerd worden.

‘Voortgang arbeidsmarktpakket biedt kansen voor een gezonde arbeidsmarkt in zorg en welzijn’


Directeur-bestuurder Jelle Boonstra van RegioPlus reageert op een aantal punten uit de ‘voortgang arbeidsmarktpakket’.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*