Nieuw bestuurslid Yvonne Wilders: ‘Alleen ga je snel, samen kom je verder’

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 17 januari jl. is Yvonne Wilders benoemd tot bestuurslid van ZWconnect. Wilders is voorzitter van de raad van bestuur van Alrijne Zorggroep en heeft een lange geschiedenis in de zorg. Zij stelt zich in dit artikel graag aan je voor.

'De zorg werd echt mijn passie'

“Ik ben geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in West-Friesland. Daar is de mores: van hard werken wordt niemand ziek en doe maar gewoon dat is al gek genoeg. Ik hou van die nuchtere West-Friezen en het past ook goed bij mij. Mijn ouders hadden een installatiebedrijf dat ik later met mijn toenmalige man heb overgenomen.

Inmiddels ben ik getrouwd met Rik en ben ik (bonus)moeder van vier volwassen kinderen. We hebben geen last van het lege nest syndroom in ons verbouwde café in Hobrede, want sinds twee jaar mogen we opa en oma zijn van een allerliefste kleindochter. Wat een feest! Er staat meer speelgoed in de woonkamer dan toen ik zelf in de kleine kinderen zat.

Aan de Vrij Universiteit Amsterdam heb ik Economie gestudeerd en ik ben daarna post doctoraal Accountancy gaan studeren, terwijl ik werkte bij KPMG. Ik zou daar een paar jaar blijven ‘om te kijken wat het bedrijfsleven allemaal te bieden had’, maar het was zo ontzettend leuk dat ik er uiteindelijk 21 jaar ben gebleven. Ik eindigde ook niet in het bedrijfsleven, maar werd sectorleider Gezondheidszorg. De zorg werd echt mijn passie. Waarom gaan daar dingen zo anders dan in een ‘gewoon’ bedrijf? Hoe zet je een koers uit terwijl de politiek zich steeds met je bemoeit?”

'Bouwen aan een stevig netwerk'

Naast accountant en adviseur in de zorg was ik ook lange tijd toezichthouder in de zorg. Dat maakte dat ik er uiteindelijk naar verlangde om de zorg ook vanuit een bestuurlijk perspectief te willen meemaken. Zelf aan het roer staan. Bij het Spaarne Ziekenhuis (voorganger van het Spaarne Gasthuis) kreeg ik die kans. Het eerste jaar was een enorme overgang: wie had bedacht dat besturen leuk was? Maar daarna heb ik nooit meer anders gewild. Bij het Spaarne heb ik de fusie met Kennemer Gasthuis tot Spaarne Gasthuis mogen vormgeven en implementeren. Enorm leerzaam.

Na het Spaarne ben ik bij Cordaan gaan werken in de langdurige zorg: VGZ en GGZ waren mijn portefeuilles. Een heel andere dynamiek om besluiten te nemen voor mensen die levenslang wonen bij jouw instelling. Het contact met de cliënten en hun ouders heb ik als een enorme pre ervaren en terug zijn in mijn geboorte- en studiestad was ook enorm leuk.

Enkele jaren later werd ik benaderd of ik niet bestuurder bij Alrijne wilde worden. In eerste instantie vond ik dat die vraag te vroeg kwam, maar een paar maanden later ben ik toch in gesprek gegaan. Daar heb ik geen spijt van. Alrijne is een organisatie die groot genoeg is om een rol te spelen in het netwerk van de regio, maar klein genoeg om elkaar te leren kennen. Dat past me als een goedzittende jas. In 2019 heb ik met een grote groep mensen een nieuwe strategie opgesteld en toen gooide het coronavirus roet in het eten om die ook te implementeren. Enorm trots ben ik op wat Alrijne toen in het ziekenhuis en in onze twee verpleeghuizen heeft neergezet. Een pittige periode was het wel. Inmiddels zijn we gelukkig vooral weer bezig met alle reguliere zorg en is de arbeidsmarkt onze (nieuwe) grote uitdaging.

Ik geloof in de kracht van het netwerk. ‘Alleen ga je snel, samen kom je verder’ (oud Afrikaans gezegde). Het is dan ook met veel plezier dat ik mee wil bouwen aan een stevig netwerk voor ZWconnect.

Nieuws

Maak gebruik van de STOZ-regeling


Deze regeling biedt zorgaanbieders de kans om subsidie aan te vragen voor het opschalen van digitale en hybride processen.

Even voorstellen: Monique van Meurs


Onze nieuwe projectleider Monique van Meurs stelt zich graag aan je voor.

Even voorstellen: Edwin Parlevliet


Onze nieuwe projectleider Arbeidsmarktonderzoek Edwin Parlevliet stelt zich graag aan je voor!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*