Lidmaatschap mr L.E. Visserhuis: ‘We leren graag meer over arbeidsmarktcommunicatie’

Sinds 1 maart 2023 is het mr L.E. Visserhuis lid van ZWconnect. Om als werkgeversvereniging goed aan de behoeften van onze leden te kunnen voldoen, horen wij graag van hen met welke redenen zij lid zijn geworden en wat zij uit het lidmaatschap willen halen. In dit interview geeft Sharon Sweijd, bestuurder van het mr L.E. Visserhuis, uitgebreid antwoord op deze vragen.

'Arbeidsmarktproblematiek valt bij ons nog mee'

Kun je iets meer vertellen over het mr L.E. Visserhuis?

Wij zijn een Joods woonzorgcentrum in Den Haag met een bovenregionale functie. Dat betekent dat bewoners uit heel Nederland welkom zijn. Zo hebben we bewoners gehad uit bijvoorbeeld Drenthe en Zeeland. Bewoners met een Joodse achtergrond hebben weliswaar voorrang om een plek te krijgen in ons centrum, maar het is geen toelatingsvereiste.

We werken met ongeveer 110 medewerkers, voornamelijk bestaande uit verzorgenden en helpenden. We hebben een verpleeghuis met 45 bedden en daarnaast 36 aanleunwoningen waar één of twee mensen in kunnen wonen. In die aanleunwoningen geven we 24 mensen een VTP (Verpleeghuiszorg Thuisplek) en nog een aantal mensen thuiszorg. De aanleunwoningen worden meer en meer het bejaardentehuis zoals we dit vroeger kenden.

 

Met welke reden zijn jullie lid geworden van ZWconnect?

Op zich valt het binnen onze organisatie momenteel mee wat betreft de arbeidsmarktproblematiek. Ik denk dat we dit te danken hebben aan onze kleinschaligheid. Zo zijn ook onze woongroepen kleinschalig, waardoor medewerkers altijd met bekende gezichten werken. Ik vind het echter belangrijk dat we als regio met elkaar zorg dragen voor een gezonde arbeidsmarkt en dat we innovaties en slimmigheden met elkaar delen. Daarnaast profiteren we ook van de communicatie-uitingen van ZWconnect. Vandaar dat we lid zijn geworden.

 

Tegen welke arbeidsmarktproblemen lopen jullie wél aan?

We ervaren wat moeite met het integreren en behouden van mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij dit vraagstuk zijn we erg benieuwd hoe andere organisaties hiermee omgaan en wat we van hen zouden kunnen leren. Daarentegen maken we met succes gebruik van herintreders.

Op welke gebieden willen jullie de samenwerking zoeken met andere zorg- en welzijnsorganisaties/onderwijsinstellingen?

Ik denk dat we met én van elkaar goed kunnen leren hoe medewerkers omgeschoold kunnen worden. We besteden in onze organisatie veel tijd aan opleiden. Zo zijn er medewerkers die op niveau 2 beginnen en nu op niveau 4 meedraaien.

We hebben daarnaast voor veel functies nu nog diploma’s nodig. Zo hebben wij laatst enkele medewerkers een korte cursus gegeven om ADL-werkzaamheden uit te kunnen voeren. Voor sommige functies zijn competenties en verworven vaardigheden belangrijker dan diploma’s. Daar gaan we graag het gesprek over aan met collega-organisaties.

 

Waar zie je voor ZWconnect nog een rol weggelegd?

We leren graag meer over arbeidsmarktcommunicatie: hoe kunnen we goed werven en via welke kanalen kunnen we dit het beste doen? Ook zijn we gebaat bij selectietools: hoe zie je nu of iemand geschikt is om bij ons te komen werken? Als iemand een niveau 3-diploma heeft, mag je ervan uitgaan dat diegene geschikt is voor dat werk. Bij zij-instromers is dit lastig meetbaar. Wij zouden graag weten hoe je dit kunt testen.

Daarnaast huren wij voornamelijk HR-adviseurs in, maar missen daarom ook de ontwikkelingen op dit gebied. We hopen simpelweg bij ZWconnect hier meer kennis over op te doen.

Lid worden?

Is jouw organisatie nog geen lid van ZWconnect, maar ben je naar aanleiding van dit interview benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan hier verder en ontdek de voordelen van een lidmaatschap!

Nieuws

Maak gebruik van de STOZ-regeling


Deze regeling biedt zorgaanbieders de kans om subsidie aan te vragen voor het opschalen van digitale en hybride processen.

Even voorstellen: Monique van Meurs


Onze nieuwe projectleider Monique van Meurs stelt zich graag aan je voor.

Even voorstellen: Edwin Parlevliet


Onze nieuwe projectleider Arbeidsmarktonderzoek Edwin Parlevliet stelt zich graag aan je voor!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*