Lidmaatschap HMC: ‘Samenwerking zoeken met ziekenhuizen én zorginstellingen’

Sinds 1 september 2022 is Haaglanden Medisch Centrum (HMC) lid van ZWconnect. Om als werkgeversvereniging goed aan de behoeften van onze leden te kunnen voldoen, horen wij graag van hen met welke redenen zij lid zijn geworden en wat zij uit het lidmaatschap willen halen. In dit interview geeft Ingrid Rempt, Directeur HR van HMC, uitgebreid antwoord op deze vragen.

Kun je iets meer vertellen over HMC?

“HMC is een topklinisch ziekenhuis en biedt zorg op drie hoofdlocaties, namelijk HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde. We hebben bijna 4.500 medewerkers in dienst die in allerlei verschillende disciplines de beste zorg aan onze patiënten bieden. Vanuit HMC noemen we dat ‘zorg met liefde en lef’. We geloven erin dat als we onze medewerkers zoveel mogelijk eigen regie en verantwoordelijkheid geven, we het beste talent in hen naar boven kunnen halen en daarmee de beste zorg kunnen bieden aan onze patiënten.

We concentreren ons als HMC op de regio Haaglanden. Onze speerpunten zijn het HMC traumacentrum, een level-1 traumacentrum met als toegangspoort een van de grootste en modernste SEH’s van Nederland, en het HMC neurocentrum, een bovenregionaal expertisecentrum voor de behandeling van een beroerte, hersentumoren en slaapstoornissen. In het HMC neurocentrum behandelen specialisten ziekten en neurologische aandoeningen aan de hersenen, wervelkolom, zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. Daarnaast hebben we een bijzonder aanbod voor oncologische zorg.

 

Waarom zijn jullie lid geworden van ZWconnect?

ZWconnect is de werkgeversvereniging in onze regio. Wij vinden het belangrijk om ons daarbij aan te sluiten. We werken op dit moment al veel samen met alle ziekenhuizen in deze regio als het gaat om arbeidsmarkt en andere HR-gerelateerde onderwerpen. Ik vind dat er nog veel meer kan worden samengewerkt met de andere zorginstellingen in de regio, naast de ziekenhuizen. Ik geloof dat een werkgeversvereniging ons daarin veel kan bieden.

Wat hopen jullie voornamelijk uit het lidmaatschap te halen?

Dat we via ZWconnect gezamenlijk kunnen optrekken in onze gedeelde arbeidsmarktproblematiek en tot oplossingen kunnen komen. Hoe behouden we ons personeel? Hoe zorg je dat je ze bindt en boeit en goede ontwikkelmogelijkheden biedt? We hebben instroom van leerlingen nodig, waar we bijvoorbeeld met ons gezamenlijk project Volgjehart op aansturen. Ik vind dat we geen concurrenten maar collega’s van elkaar zijn. Ik denk dat ZWconnect daar een mooie tussenschakel in is, maar ook een partij die kan helpen door een goede projectleider op zulke thema’s te faciliteren. Daarnaast zie ik ZWconnect als een partij die gevraagd en ongevraagd kan adviseren en de juiste wegen binnen de verschillende instanties kan bewandelen door bijvoorbeeld het aanvragen van subsidies. Een partij die in ieder geval hulpmiddelen kan aandragen die wij wellicht nog niet goed kennen.

 

Op welke gebieden zouden jullie de samenwerking op willen zoeken met andere zorginstellingen?

Er stromen collega’s bij ons uit omdat het werk bijvoorbeeld te zwaar wordt of ze juist een ander ontwikkelpad willen kiezen. Op het gebied van re-integratie en loopbaanontwikkeling is er gezamenlijk veel winst te behalen, waarbij we over en weer inzetten op behoud van medewerkers in de sector Zorg en Welzijn.

Wij zijn bijvoorbeeld ook bezig met de instroom van niet-Europese verpleegkundigen. Ook daarin zouden we meer gezamenlijk kunnen optrekken. Eigenlijk alle creatieve manieren die je kunt aanboren om nieuw bloed binnen je organisatie te stimuleren en daarnaast te behouden. Daarin is samenwerking met scholen dus ook belangrijk. Hoe kunnen we hen meenemen in de veranderingen in de zorg, en daarmee anders opleiden bewerkstelligen.

Wat zijn de voornaamste arbeidsmarktproblemen waar jullie zelf momenteel tegenaan lopen?

Net als alle zorgorganisaties in Nederland, is dat op dit moment het behoud van medewerkers. We staan als HMC in de regio vrij goed op de kaart en hebben een goed imago als werkgever, maar toch stroomt er personeel uit. We zijn dus benieuwd waar we van andere organisaties kunnen leren om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast is het aantal zzp’ers en daarmee de verhouding zzp’ers/vaste medewerkers een belangrijk aandachtspunt. Het geleidelijk uitfaseren van zzp’ers is daarin een thema en kunnen wij bijvoorbeeld niet alleen doen. Hoe mooi zou het zijn om dit gezamenlijk verder op te pakken.

 

 

Zijn er voorbeelden van projecten en diensten van ZWconnect waar jullie al gebruik van hebben gemaakt?

Volgjehart is hierin een mooi voorbeeld. Hierin leggen we gezamenlijk de focus op de toestroom van leerlingen. Daarnaast hebben we een aantal bijeenkomsten van ZWconnect bijgewoond waarin we met de andere ziekenhuizen kijken naar data over instroom, doorstroom en uitstroom. Die data zijn de basis voor hoe wij als regio kunnen en moeten sturen en aan welke knoppen we moeten draaien om hier verandering in te brengen. Met ZWconnect kunnen we hier nog veel dieper en regiobreed op inzoomen en samen de krachten bundelen.

Lid worden?

Is jouw organisatie nog geen lid van ZWconnect, maar ben je naar aanleiding van dit interview benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan hier verder en ontdek de voordelen van een lidmaatschap!

Nieuws

Maak gebruik van de STOZ-regeling


Deze regeling biedt zorgaanbieders de kans om subsidie aan te vragen voor het opschalen van digitale en hybride processen.

Even voorstellen: Monique van Meurs


Onze nieuwe projectleider Monique van Meurs stelt zich graag aan je voor.

Even voorstellen: Edwin Parlevliet


Onze nieuwe projectleider Arbeidsmarktonderzoek Edwin Parlevliet stelt zich graag aan je voor!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*