Rapportage over effectiviteit van arbeidsmaatregelen

Een belangrijke vraag voor werkgevers is: waar kunnen we het beste op inzetten om de tekorten te verminderen in 2030? Is dat vooral het verhogen van de deeltijdfactor, de instroom in het onderwijs, de effectiviteit van het onderwijs, verzuim of juist het voorkomen van uitstroom? Met behulp van de Scenario editor van het Prognosemodel Zorg en Welzijn wordt er in de rapportage Effectiviteit van arbeidsmaatregelen gedraaid aan deze knoppen (thema’s) en gekeken naar de effectiviteit van deze draaiknoppen/maatregelen voor het verminderen van arbeidsmarkttekorten.

Aanleiding en uitkomsten

Op dit moment hebben regionale zorg- en welzijnsorganisaties samen zo’n 2.500 openstaande vacatures, waarvan ongeveer de helft op mbo-niveau en een derde op hbo-niveau. Ook voor de komende jaren worden forse tekorten verwacht, vooral in de periode vanaf 2027.

Uit de rapportage blijkt dat de meest effectieve draaiknoppen om de tekorten tegen te gaan zijn: het verminderen van de uitstroom, het verhogen van de arbeidsproductiviteit, het verlagen van het zorggebruik en het verhogen van de deeltijdfactor. Dit wil overigens niet zeggen dat dit ook de makkelijkste punten zijn om in de praktijk te implementeren, maar als het lukt om daadwerkelijk aan deze knoppen te draaien, dán hebben ze wel het meeste effect. Deze vier knoppen hebben in potentie de grootste invloed op het personeelstekort.

Rapportage

Download hieronder de rapportage en de bijbehorende presentatie.

Nieuws

Maak gebruik van de aantrekkelijke mantelafspraken van ZWconnect


Graag informeren we je over de mantelafspraken die ZWconnect heeft gemaakt met de zorgverzekeraars ONVZ en Zilveren Kruis.

Programma Leerwerkklimaat: meten is weten!


We voeren korte kwalitatieve scans bij organisaties uit om sterke punten en aandachtspunten in het Leerwerkklimaat te identificeren.

Deel jouw kansrijke initiatief voor het regioplan


Heb jij zelf een dergelijk initiatief voor de regio Haaglanden? Dan kun je deze nog tot 1 december indienen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*