Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat aanbieders van zorg en jeugdhulp naar oplossingen zoeken om zorg en jeugdhulp te laten doorgaan. Dat wil IGJ stimuleren. In de publicatie Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten licht IGJ toe wat er van aanbieders van zorg en jeugdhulp verwacht wordt als het gaat om een groeiend tekort aan medewerkers en hoe zij hun eigen rol zien. Ook gaat de inspectie graag met zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders in gesprek.

 

 

 

 

Achtergrond

De druk in de zorg en jeugdhulp is hoog. Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben maar het aantal mensen dat zorg verleent kan niet even hard meegroeien. De inspectie ziet dagelijks dat zorgaanbieders zoeken naar oplossingen zodat de zorg en jeugdhulp door kunnen gaan. “Ook zien we de inspanningen van zorgverleners en jeugdhulpverleners om iedereen te helpen. De druk is nu al hoog en bij ongewijzigd beleid neemt tussen 2025 en 2030 het tekort aan personeel nog verder toe”, verklaart IGJ.

Het arbeidsmarktekort heeft impact op de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp voor iedereen in Nederland. Daarom heef de inspectie aandacht voor arbeidsmarktproblematiek. “Het onderwerp is sinds 2018 onderdeel van ons meerjarenbeleidsplan. De arbeidsmarktproblematiek staat niet op zichzelf en er zijn vaak verschillende oorzaken en problemen die elkaar beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan financiële kaders, beschikbaarheid van plekken/ruimte en hoe de zorg in Nederland georganiseerd is. Hierdoor is het een uitdaging om de zorg en jeugdhulp te laten doorgaan”, aldus IGJ.

Publicatie

Download hier de publicatie ‘Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten’.

Nieuws

Juvoly en Valtes winnen Nationale Zorginnovatieprijs 2024


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase.

Regionale bijeenkomsten over agressie in de zorg


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseert dit jaar tien regionale bijeenkomsten over het thema ‘Agressie en Aangifte’.

Zes impactvolle arbeidsmarktprojecten benoemd tot koploper


De koplopers pitchten hun initiatieven en vertelden wat hun oplossingen zijn én vooral ook hoe zij te werk zijn gegaan.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*