Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet dat aanbieders van zorg en jeugdhulp naar oplossingen zoeken om zorg en jeugdhulp te laten doorgaan. Dat wil IGJ stimuleren. In de publicatie Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten licht IGJ toe wat er van aanbieders van zorg en jeugdhulp verwacht wordt als het gaat om een groeiend tekort aan medewerkers en hoe zij hun eigen rol zien. Ook gaat de inspectie graag met zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders in gesprek.

 

 

 

 

Achtergrond

De druk in de zorg en jeugdhulp is hoog. Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben maar het aantal mensen dat zorg verleent kan niet even hard meegroeien. De inspectie ziet dagelijks dat zorgaanbieders zoeken naar oplossingen zodat de zorg en jeugdhulp door kunnen gaan. “Ook zien we de inspanningen van zorgverleners en jeugdhulpverleners om iedereen te helpen. De druk is nu al hoog en bij ongewijzigd beleid neemt tussen 2025 en 2030 het tekort aan personeel nog verder toe”, verklaart IGJ.

Het arbeidsmarktekort heeft impact op de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de zorg en jeugdhulp voor iedereen in Nederland. Daarom heef de inspectie aandacht voor arbeidsmarktproblematiek. “Het onderwerp is sinds 2018 onderdeel van ons meerjarenbeleidsplan. De arbeidsmarktproblematiek staat niet op zichzelf en er zijn vaak verschillende oorzaken en problemen die elkaar beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan financiële kaders, beschikbaarheid van plekken/ruimte en hoe de zorg in Nederland georganiseerd is. Hierdoor is het een uitdaging om de zorg en jeugdhulp te laten doorgaan”, aldus IGJ.

Publicatie

Download hier de publicatie ‘Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten’.

Nieuws

Maak gebruik van de aantrekkelijke mantelafspraken van ZWconnect


Graag informeren we je over de mantelafspraken die ZWconnect heeft gemaakt met de zorgverzekeraars ONVZ en Zilveren Kruis.

Programma Leerwerkklimaat: meten is weten!


We voeren korte kwalitatieve scans bij organisaties uit om sterke punten en aandachtspunten in het Leerwerkklimaat te identificeren.

Deel jouw kansrijke initiatief voor het regioplan


Heb jij zelf een dergelijk initiatief voor de regio Haaglanden? Dan kun je deze nog tot 1 december indienen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*