Succesvol Arbeidsmarktsymposium van ZWconnect

ZWconnect kende dinsdag 5 oktober een succesvolle eerste editie van het Regionaal Arbeidsmarkt Symposium onder de vlag van de nieuwe fusievereniging. In CORPUS te Leiden gingen ruim zeventig aanwezigen en veertig online bezoekers de dialoog aan met de panelleden over vier actuele stellingen, die gerelateerd zijn aan het thema ‘Groots denken, lokaal samen doen’. Benieuwd naar wat er zoal besproken werd? Bekijk het gehele symposium in de video onderaan deze pagina of lees de bijbehorende samenvatting. Mocht je het symposium hebben bijgewoond, dan willen we je vriendelijk verzoeken om deze evaluatie in te vullen.

Introductie

Voorafgaand aan de discussies werd het symposium ingeleid door een stukje theorie. Collega Marlies Rosenbrand legde kort uit hoe het prognosemodel werkt en welke maatregelen effect hebben op de personeelstekorten. Zowel op de korte als lange termijn. Lees hier de volledige rapportage.

Onder begeleiding van gespreksleider Elbert Smelt, gaven deze panelleden en genodigden hun kijk op de volgende vier stellingen:

  • In de regio werken we voldoende samen om het doemscenario van 2030 te voorkomen
  • Kwaliteit van zorg zit niet in een diploma
  • Het gebruik van zorgtechnologie is afhankelijk van de zorg-/welzijnsmedewerker
  • In 2030 zijn medewerkers inzetbaar voor meerdere organisaties

Stelling 1

‘In de regio werken we voldoende samen om het doemscenario van 2030 te voorkomen’

Uitslag: 90% oneens, 10% eens

Reacties vanuit het publiek
– “De begeleiding van studenten en zij-instromers is als het kip-en-ei probleem.”
– “Wij willen wel mensen aannemen, maar vanuit het zorgkantoor wordt dat niet toegestaan.”
– “Er moet ook meer samengewerkt worden op bestuurlijk niveau.”

Reacties vanuit het panel
Ramses van Rijn: “We moeten meer innovatief zaken kunnen regelen. Om de tekorten in 2030 het hoofd te kunnen bieden, moet de zorg óver de branches heen geleverd kunnen worden.” Jade van den Burgh voegt toe: “Een opleiding moet studenten stimuleren om bij verschillende branches stage te lopen. Zo moet meer kruisbestuiving tussen studenten mogelijk gemaakt worden.” Sam Schoch: “Het is belangrijk om hierin de samenwerking tussen mbo en hbo op te zoeken en hier als werkgevers in mee te werken. Een concrete actie is afspraken maken over doorgroeiprofielen en hoe mensen te behouden voor de sector.” Sabrina van den Hoek: “Er zijn veel mooie, grensoverstijgende initiatieven, maar te veel organisaties blijven nog het wiel opnieuw uitvinden”. Margriet Pool: “Begeleiding moet niet alleen vanuit school komen, maar ook vanuit het werkveld.”

Stelling 2

‘Kwaliteit van zorg zit niet in een diploma’

Uitslag: 58% eens, 42% oneens

Reacties vanuit het publiek
– “We hebben te maken met mensen, dus er moet een bepaalde mate van kwaliteit gewaarborgd worden middels diploma’s.”
– “Wij richten ons al meer op positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde.”

Reacties vanuit het panel
Jade van den Burgh: “Een diploma zegt niets over iemands kwaliteiten en kunde, kwaliteit zit niet in het papiertje.” Sam Schoch: “Het is eerder een diploma én goede vakvaardigheid en affiniteit met zorg.” Jade van den Burgh: “Het start inderdaad wél met een diploma.” Marina Theeuwen: “Zorg verandert zo snel dat regulier onderwijs nauwelijks kan bijbenen. We moeten ernaar streven om studenten te laten reflecteren op hun eigen gedrag en zo als vakmens aan te sluiten bij de mens.” Coralie Elmont: “Het is noodzakelijk om zorg anders in te richten en meer gebruik te maken van een belangrijke groep van informele zorgverleners; tegelijkertijd moet dit in balans zijn met de gediplomeerde professionals.” Ramses van Rijn: “Houd rekening met een ondergrens van ongediplomeerd werken, het moet wel veilig gebeuren.” Sam Schoch: “De grens tussen formele en informele zorg gaat verschuiven.”

Stelling 3

‘Het gebruik van zorgtechnologie is afhankelijk van de zorg-/welzijnsmedewerker’

Uitslag: 50% eens, 50% oneens

Reacties vanuit het publiek
– “Je kunt niet de typische zorgmedewerker omschrijven. Jonge collega’s kan het allemaal niet snel genoeg gaan, maar een oudere wijkverpleegkundige wil niet afstappen van pen en papier.”
– “Wij organiseren een digidag in onze organisatie. Dit initiatief sluit goed aan op de behoefte van zorgmedewerkers.”
– “Technologie is een oplossing om de zorg beter voor te bereiden, maar we moeten er wel met z’n allen echt voor gaan.”
– “Het is ook belangrijk om te kijken naar de kostbaarheid van innovaties. Niet elke organisatie kan het betalen.”

 

Reacties vanuit het panel
Sabrina van den Hoek: “We vergeten soms hoe goed we het hebben met elkaar. Sterk in je werk is een fantastische pagina voor zij-instromers om je te laten informeren, maar het is nauwelijks bekend. Ook de Ontdekdezorgweek is nauwelijks bekend. Hier kan meer in geïnvesteerd worden. Als alles in een digitale wereld mogelijk is, waarom kunnen we daar dan niet meer gebruik van maken door bijvoorbeeld studenten te allen tijde in te laten stromen of voorbereidende modules te laten volgen?” Sam Schoch: “Ik ben pessimistisch over de executiekracht vanuit het management t.a.v. digitale middelen. Er wordt ook vaak verwacht dat medewerkers standaard digivaardig zijn, terwijl dit vaak niet zo is. Hoe kunnen we de medewerker hierin faciliteren? Veel mensen hebben onbewust aversie tegenover zorgtechnologie.” Jade van den Burgh: “Daar ben ik het niet mee eens. Tijdens je opleiding wordt je continu geconfronteerd met zorgtechnologie, dus ik heb de verwachting dat het vanaf nu steeds beter zal gaan.” Coralie Elmont: “Je doet een beroep op een competentie die een medewerker niet persé heeft. Het is nog geen onderdeel van het dna van de huidige zorgprofessional.” Ramses van Rijn: “We moeten eerlijk zijn als werkgevers dat we te weinig tijd besteden aan future skills.” Marina Theeuwen: “Wij laten zorg- én techniekstudenten met elkaar samenwerken.”

Stelling 4

‘In 2030 zijn medewerkers inzetbaar voor meerdere organisaties’

Uitslag: 80% eens, 20% oneens

Reacties vanuit publiek
– “Wij zijn bezig om een intern uitzendbureau bij VGN (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) te beginnen, zodat mensen bij verschillende gehandicaptenzorg-organisaties binnen kunnen kijken.”
– “Het is daarbij belangrijk om wel rekening te houden met de motivatie van verpleegkundigen om meerdere opdrachten naast elkaar te doen.”
– “ZZP’ers zien voordelen voor zichzelf. Ze hoeven niet verplicht bij overleggen te zijn en kunnen hun werk zelf inrichten.”

 

Reacties vanuit panel
Ramses van Rijn: “Dit moet zelfs al eerder dan 2030 gebeuren. Een van de belangrijkste drempels is de financiering. Als één van mijn medewerkers wil meedraaien bij de organisatie van Sam, loop ik al tegen drempels aan.” Sabrina van den Hoek: “Maar ten tijde van corona kon het wel allemaal.” Sam Schoch: “We moeten meer doen om te voorkomen dat ZZP’ers de nieuwe armen van de toekomst worden.” Ramses van Rijn: “Ik wil voorkomen dat ZZP’ers de fijne diensten eruit pikken en vaste medewerkers de rest moeten invullen. Ook met de dubbele vraagstukken (personele opgave en inhaalzorg vanwege corona) kunnen we ons niet permitteren om de vaste medewerkers de eerste keuze te geven van beschikbare diensten.”

Bekijk het gehele symposium terug

Evaluatie

Heb je het symposium bijgewoond en wil je ons helpen om volgende edities nog effectiever in te richten? Laat dan graag je bevindingen achter in deze evaluatie.

Heb je een vraag over het symposium? Neem dan contact op met Renske Mijderwijk, projectleider, via renske@zw-connect.nl of 06 – 86 84 01 95.

Nieuws

Even voorstellen: Riëlle van der Meijden


Onze nieuwe communicatieadviseur Riëlle van der Meijden stelt zich graag aan je voor!

Dít was ons Regionaal Bestuurscongres


In het Zoetermeerse Bouwhuis werd uitgebreid besproken wat de actuele en toekomstige uitdagingen van ons allen vragen.

RegioPlus reageert op Miljoenennota: ‘Toegankelijkheid van zorg en welzijn nog niet zeker’


Het ministerie van VWS wil blijven investeren in het samenwerkingsverband RegioPlus en de aangesloten werkgeversorganisaties, waaronder ZWconnect.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*