Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Wil jij met jouw organisatie bijdragen aan het oplossen van de arbeidsmarktkrapte en tegelijkertijd werknemers helpen meer uren te werken? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de subsidieregeling ‘Meer uren werkt’ ter beschikking.
ZWconnect biedt ondersteuning aan haar leden bij een gezamenlijke aanvraag, mits er voldoende interesse is. Voor deze regeling is namelijk een gezamenlijke aanvraag nodig van minimaal 10 organisaties.
De subsidieregeling ‘Meer uren werkt’ is bedoeld om werknemers die dat willen en kunnen, meer uren te laten werken. Dit helpt niet alleen bij het oplossen van de arbeidsmarktkrapte, maar draagt ook bij aan:
Kijk hieronder voor een toelichting op de genoemde projecten.
Ben jij geïnteresseerd in deze subsidieregeling? Maak dit dan vóór maandag 13 januari kenbaar via david@zw-connect.nl of 06 – 82739107 en geef aan in welke activiteit(en) je geïnteresseerd bent. Ook voor vragen over de activiteiten of deelname kun je contact opnemen met David.
Voor meer informatie over de subsidieregeling kun je ook de officiële bekendmaking lezen.
Hierbij wordt inzichtelijk gemaakt wat op maat gemaakte alternatieve roostering betekent. Binnen deelnemende organisaties wordt informatie opgehaald over de wensen en behoeften van medewerkers en de werkgever wat betreft de planning in relatie tot verschillende dagdelen. Op basis hiervan stelt de interventiepartner alternatieve roosters samen. Door het toepassen van op maat gemaakte roosters kunnen medewerkers vervolgens wekelijks meer uren werken. Medewerkers die dat willen, proberen de nieuwe roostering uit. De interventiepartner informeert de medewerkers, roostermakers en planners op bijeenkomsten over wat de nieuwe roostering oplevert.
Bij deze activiteit wordt een andere verdeling van werkzaamheden uitgeprobeerd. Op basis van beschikbare data, vragenlijsten en computersystemen wordt een overzicht opgesteld van alle taken binnen een organisatie. Vervolgens wordt met process mining-technieken inzichtelijk gemaakt hoe die taken anders verdeeld kunnen worden en hoe dit bijdraagt aan het werken van meer uren. Onder process mining-technieken worden in dit kader technieken verstaan om data te analyseren met als doel werkprocessen beter te begrijpen en te verbeteren. In bijeenkomsten laat de interventiepartner zien wat de voor- en nadelen van de herverdeling zijn. De interventiepartner stemt op basis van deze bijeenkomsten een nieuwe verdeling af. Ten slotte proberen medewerkers de nieuwe taakverdeling uit.
Bij deze activiteit leren leidinggevenden en medewerkers hoe zij gesprekken over contractuitbreiding op een goede manier kunnen voeren. De interventiepartner organiseert trainingssessies voor leidinggevenden. De trainingssessies gaan over de gevolgen van grotere contracten en de manier waarop het gesprek hierover op een veilige manier kan worden gevoerd. Ook ondersteunt de interventiepartner medewerkers bij het voorbereiden van het gesprek over eventuele contractuitbreiding met hun leidinggevende. Ten slotte voeren leidinggevenden en werknemers het goede gesprek over contractuitbreiding.
Deze activiteit gaat over de mogelijkheid voor medewerkers om hun huidige functie te combineren met andere taken, werkzaamheden en rollen. Het doel is dat zij zo meer uren kunnen gaan werken. Het maakt niet uit of de uitbreiding van het aantal gewerkte uren binnen of buiten de deelnemende organisatie is. De interventiepartner brengt in kaart welke combinaties mogelijk zijn. Daarnaast maakt de interventiepartner een overzicht waarin wordt aangegeven wanneer medewerkers meer uren kunnen werken. Ook laat het overzicht zien waar werkgevers extra menskracht kunnen gebruiken. Vervolgens worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Het resultaat is een informatiepakket dat wordt gekoppeld aan een informatiesessie voor werkgevers en medewerkers. Ten slotte proberen medewerkers die dat willen de combinatiebaan uit.
Deze interventie richt zich op het verspreiden van informatie binnen de deelnemende organisaties over regelingen voor (mantel)zorg. Het gaat dan over wettelijke regelingen en aanvullende regelingen vanuit de organisatie. De interventiepartner traint leidinggevenden om medewerkers te helpen bij het combineren van werk- en zorgtaken. Daarbij staan begrip en flexibiliteit vanuit de organisatie centraal. In teamgesprekken en in individuele gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers wordt besproken wat er nodig is voor een goede combinatie tussen werk en mantelzorg. Daarbij is aandacht voor maatwerkoplossingen.
Op het werk spelen traditionele gendernormen vaak een rol in de communicatie vanuit de leidinggevende en tussen collega’s. Ook is communicatie over het combineren van werk en zorg vaak vooral gericht op vrouwen en minder op mannen. Deze interventie is erop gericht de impact van traditionele gendernormen rond de combinatie van arbeid en zorg binnen organisaties te verminderen. De interventie draagt bij aan een organisatiecultuur die medewerkers ondersteunt bij het vervullen van arbeids- en zorgverantwoordelijkheden. Mannen en vrouwen worden in dat kader gelijk behandeld. De formele en informele communicatie over de combinatie van werk en zorg worden dan op eenzelfde manier gefaciliteerd voor mannen en vrouwen.
De laatste activiteit (interventie) richt zich op het wegnemen van misverstanden rond marginale druk. In deze interventie wordt bijvoorbeeld aan de hand van de WerkUrenBerekenaar inzichtelijk gemaakt wat de financiële gevolgen zijn van contractuitbreiding of juist van het werken van minder uren (bijvoorbeeld vanwege zorgtaken). Enerzijds kan de motivatie om meer uren te werken zo toenemen. Anderzijds kan het werken van minder uren leiden tot een betere balans tussen werk en bijvoorbeeld zorgtaken voor voltijdwerknemers. Als een vader minder gaat werken om voor zijn kind te zorgen, kan bijvoorbeeld de moeder meer uren gaan werken. De gevolgen van meer of minder uren werken op het vlak van het besteedbaar inkomen, sparen, pensioen en mogelijke kinderopvangkosten worden in het kader van deze interventie inzichtelijk. Ook wordt het eventuele inkomen van een partner meegenomen. De instrumenten worden onder de aandacht gebracht met flyers, posters en communicatie via internet. Verder kunnen werknemers hulp krijgen om hun persoonlijke situatie met een adviseur te bespreken.
"*" geeft vereiste velden aan