Studenten brengen met Expobike zorgtechnologie aan huis

Op dinsdag 7 februari jl. is de Expobike gelanceerd tijdens de Slimme Zorg Estafette in het Experimenteerhuis in Zoetermeer. Studenten Verpleegkunde van mboRijnland gaan met deze bakfiets, gevuld met zorgtechnologie producten, de wijk in. Ze leren zorgprofessionals en inwoners van Zoetermeer wat zorgtechnologie is en laten hen ervaren op welke manieren zorgtechnologie kan helpen in het dagelijks leven.

 

'Mooi voorbeeld van innovatief onderwijs'

Experimenteren met zorgtechnologie

De zorg verandert: de vergrijzing neemt toe en er is een enorm personeelstekort, waardoor ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. Daar moeten zorginstellingen, onderwijs en overheid op inspelen. Zorgtechnologie kan helpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Onder aanvoering van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg is mboRijnland samen met een aantal partners, waaronder ZWconnect, het Experimenteerhuis gestart. Een innovatieve plek in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer waar studenten, zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie.

 

Expobike aan huis

Wethouder Jan Iedema: “Het Experimenteerhuis is een mooie plek om verschillende groepen te laten kennismaken en ervaring te laten opdoen met bijvoorbeeld zorgtechnologie. Maar we willen nog meer mensen bereiken. Met de Expobike komen we als het ware aan huis met technologie. Maar onbekend maakt onbemind. Op deze laagdrempelige manier kunnen onze inwoners met behulp van studenten ervaren wat er allemaal is, en hoe makkelijk het eigenlijk werkt.”

Derdejaars studenten van de opleiding Verpleegkunde gaan elke twee weken een dag met de Expobike op pad onder begeleiding van een docent. Ze brengen bezoekjes aan ouderen en laten zien welke hulpmiddelen er zijn om het leven makkelijker en aangenamer te maken. Zo zitten in de Expobike bijvoorbeeld de Helpsoq, een hulpmiddel waarmee ouderen gemakkelijk zelf hun steunkous kunnen aantrekken en een VR-bril waarmee een patiënt even kan wegdromen en wordt afgeleid van de pijn.

Samenwerken voorwaarde voor innovatie

Arjan van der Hoorn, directeur College Welzijn & Zorg bij mboRijnland, licht toe: “Vanuit CIV Welzijn & Zorg hebben we een sterk netwerk, een kenniscommunity. Partijen vinden elkaar makkelijk en wat ons onder meer verbindt is de krapte op de arbeidsmarkt. De Expobike is een mooi voorbeeld van innovatief en vernieuwend onderwijs. Dat kan alleen als we samenwerken. Dit is een win-win voor alle partijen, maar vooral voor de student, oftewel de zorgprofessional van de toekomst, de huidige zorgprofessional en de inwoner van Zoetermeer.”

 

Zorg toegankelijk en betaalbaar

Een van de partners beaamt dit: “Zoetermeer 2025 is een transmuraal samenwerkingsverband van aanbieders van welzijn en zorg, financiers en inwoners. Ons doel is om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, met behoud van kwaliteit natuurlijk. We moeten innovatief zijn om hetzelfde werk met mogelijk minder zorgprofessionals te kunnen blijven doen. De Expobike kan hier een mooie rol in spelen”, aldus Bregje Thomas, directeur Zoetermeer 2025.

De Expobike is een unieke samenwerking tussen verschillende partijen, maar met een gezamenlijk doel. Onder de koepel van CIV Welzijn & Zorg brengen mboRijnland, Vierstroom Zorg Thuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, Zoetermeer 2025, ZWconnect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool zorg(technologie) dichtbij, aansluitend bij de zorgbehoefte van de inwoners van Zoetermeer. MobileCare heeft de Expobike gefinancierd.

Over CIV Welzijn & Zorg

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg (CIV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen instellingen in het onderwijs, de zorg- en welzijnssector en diverse gemeenten. Samen met zo’n 40 partners werkt het CIV aan welzijn- en zorgoplossingen van de toekomst. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling en groei van medewerkers, zodat zij bijdragen aan deze oplossingen. Gericht op welzijn first en technologie in de zorg. Dit wordt onder meer gedaan via werkplekleren en moderne leertechnologieën.

Nieuws

Even voorstellen: Jetty de Jongh


Onze nieuwe projectondersteuner Jetty de Jongh stelt zich graag aan je voor.

Ingrid Wolf nieuw bestuurslid ZWconnect


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 3 juni jl. is Ingrid Wolf benoemd tot bestuurslid van ZWconnect.

Jaaroverzicht 2023: welke resultaten zijn er geboekt?


In ons jaaroverzicht nemen we je graag mee in de meest in het oog springende successen van 2023. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*