RegioPlus omarmt RVS-rapport over minder marktwerking en meer samenwerken

Een stelselhervorming waarin minder wordt uitgegaan van marktwerking en wordt toegewerkt naar meer regionale samenwerking in de sector zorg en welzijn. Dat is volgens RegioPlus de belangrijkste strekking van het rapport Met de stroom mee, dat de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) eind juni publiceerde.

Het zorgsysteem moet op de schop, aldus de RVS. Het rapport gaat in op de belangen in de sector zorg en welzijn op de lange termijn. RegioPlus, de landelijke vereniging van werkgeversorganisaties in zorg en welzijn, is blij met dit rapport. Het is niet meer houdbaar om op de huidige wijze met elkaar door te gaan in de sector. Schaarste en vergrijzing noopt tot meer innovatie en samenwerking, vindt RegioPlus.

'Meer loopbaanmogelijkheden en cao's harmoniseren'

Collectief werkgeverschap in de regio

Collectief werkgeverschap in de regio ziet RegioPlus als een belangrijke oplossingsrichting. Werkgevers uit de verschillende deelbranches in de sector zullen in de toekomst veel meer de handen ineen moeten slaan om medewerkers te blijven binden en boeien. Meer loopbaanmogelijkheden bieden voor medewerkers, is van groot belang om gedreven professionals te behouden. Dit kan onder andere door medewerkers gelijktijdig in verschillende deelbranches te laten werken of door het makkelijker te maken voor werkgevers om medewerkers aan elkaar uit te lenen.

 

Fragmentatie aanpakken

Volgens RegioPlus zijn de vele verschillende cao’s in de sector mede debet aan de door de RVS gehekelde fragmentatie in de sector. Het harmoniseren van de verschillende cao’s kan volgens RegioPlus een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de versnippering en complexiteit in de sector. Het werken vanuit een meer geharmoniseerde cao helpt zorg- en welzijnsorganisaties het werk domein overstijgend eenvoudiger te organiseren.

Nieuws

Maak gebruik van de STOZ-regeling


Deze regeling biedt zorgaanbieders de kans om subsidie aan te vragen voor het opschalen van digitale en hybride processen.

Even voorstellen: Monique van Meurs


Onze nieuwe projectleider Monique van Meurs stelt zich graag aan je voor.

Even voorstellen: Edwin Parlevliet


Onze nieuwe projectleider Arbeidsmarktonderzoek Edwin Parlevliet stelt zich graag aan je voor!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*