Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
In een tijd waarin de druk op de sector Zorg en Welzijn steeds groter wordt, is de samenwerking tussen formele en informele zorg relevanter dan ooit. Hoe kunnen we een zorgzame samenleving creëren waarin mensen meer voor elkaar zorgen? En hoe kunnen we optimaal gebruikmaken van de dubbele vergrijzing, waarbij mensen niet alleen ouder, maar ook langer gezond blijven?
In dit interview spreken we met Monique van Meurs en Nicolien Verhage, projectleiders bij ZWconnect, over de stappen die gezet worden om formele en informele zorg beter op elkaar aan te laten sluiten. We bespreken de urgentie van dit vraagstuk, de initiatieven die al in gang zijn gezet en de visie voor de toekomst.
Een gelijkwaardige samenwerking vraagt om een goed samenspel tussen naasten en professionals in het netwerk van de zorgvrager. Binnen organisaties krijgen professionals andere taken en verantwoordelijkheden: ze moeten naasten informeren, afspraken maken over taakverdeling en bepalen wie waarvoor verantwoordelijk is.
Daarnaast is het essentieel dat mantelzorgers hun zorgtaken op een gezonde manier kunnen blijven uitvoeren. Hoe zorgen we ervoor dat ze voldoende adempauze krijgen en hun mantelzorg kunnen combineren met werk en gezin?
We kunnen niet uitsluitend focussen op het personeelstekort in de zorg, er is meer nodig om de zorg draaiende te houden. Zorgverleners en mantelzorgers zoeken naar manieren om optimaal samen te werken.
Bovendien stoppen sommige mantelzorgers (tijdelijk) met werken door hun zorgtaken. Ongeveer een op de tien werkende mantelzorgers vermindert het aantal werkuren. Dit duidt op overbelasting en benadrukt het belang van goede ondersteuning voor mantelzorgers.
Veel organisaties zijn hiermee bezig of willen er graag iets mee gaan doen, maar hebben ook andere prioriteiten. We zien de urgentie toenemen en zien echt beweging bij onze leden. Met initiatieven zoals ons lerend netwerk hopen we dat werkgevers met elkaar hun vraagstukken gaan aanpakken en ook op dit thema samen sterker staan.
Bijna 50 procent van de zorgmedewerkers verleent mantelzorg, tegenover 25 procent in andere sectoren. Daarom richt onze eerste pijler zich op het creëren van een mantelzorgvriendelijke werkcultuur binnen onze ledenorganisaties. Dit begint met bewustwording: wie binnen de organisatie is mantelzorger en welke wet- en regelgeving is van toepassing?
Werknemers moeten zich vrij voelen om hun mantelzorgsituatie bespreekbaar te maken, zodat maatwerkoplossingen mogelijk worden. Ook speelt de leidinggevende een cruciale rol in het faciliteren van open gesprekken hierover.
De tweede pijler richt zich op het ontwikkelen van een gezamenlijke visie met zorg- en welzijnsorganisaties. Dit is essentieel om de zorgvrager centraal te stellen en om zowel huidige zorgmedewerkers als toekomstige professionals en studenten mee te nemen in deze ontwikkeling.
Zeker! In elke regio zien we inspirerende voorbeelden. Een mooi initiatief is bijvoorbeeld het regionaal versterken van mantelzorgers en vrijwilligers. Dit omvat het ontwikkelen van ondersteuningsaanbod voor informele netwerken en het trainen van zorgprofessionals in samenwerkingsvaardigheden en verantwoordelijkheden. Het komende jaar blijven we best-practices verzamelen en delen met onze leden.
Het lerend netwerk richt zich op organisaties die worstelen met complexe vraagstukken binnen dit thema, zogeheten ‘wicked problems’. Hier werken deelnemers samen aan praktische oplossingen en vertalen die direct naar hun eigen praktijk. Waar eerdere netwerkgroepen vooral inspiratie boden, ligt de focus nu op realisatie. Deelnemers brengen casussen in, experimenteren en koppelen daar concrete acties aan.
Tijdens het bestuurscongres in het najaar van 2024 werd duidelijk dat er nog wat onduidelijkheid bestaat over begrippen binnen de zorg. Een gedeelde, regionale visie helpt om eenduidigheid te creëren én samen te werken aan een gemeenschappelijk doel: de overgang naar netwerkgerichte zorg.
Om deze transitie naar netwerkgerichte zorg te laten slagen betrekken we alle relevante stakeholders per regio en bouwen we voort op bestaande én nieuwe initiatieven. Ben je nog niet bekend met ons of wil je graag van gedachten wisselen over dit thema? Neem gerust contact op met onze projectleiders – we gaan graag in gesprek!
Het zou mooi zijn als er naast de noodzaak ook het nut van samenwerken met informele zorg, zoals met vrijwilligers, familie, het netwerk en de buurt duidelijk is. Samenwerking gaat niet alleen over het oplossen van problemen, maar is een fundament voor verbondenheid en geluk!
Wil je meer weten over het thema Formele/Informele zorg? Neem dan contact op met één van de projectleiders.
Wil je deelnemen aan het lerend netwerk? Grijp nog snel je kans en meld je aan.
"*" geeft vereiste velden aan