Impactvolle zorginnovatie

Digitalisering van de maatschappij vindt in rap tempo plaats. Ook  in  Zorg en Welzijn is  een digitale transformatie gaande. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat gewenste veranderingen in de zorg, die soms al tijden op de agenda stonden, versneld plaatsvinden. Tijdelijk zijn volle wachtkamers en fysiek contact niet meer mogelijk. Hierdoor maken veel zorginstellingen nu gebruik van digitale en/of technologische producten en diensten die zorg op afstand mogelijk maken.

Wat houdt het in?

Kansen voor de toekomst

De invloed van deze digitale ontwikkelingen en innovaties op het werk van zorginstellingen en hun medewerkers is groot.  Maar hoe groot precies? Waar in de zorg (keten en proces) zien we dat duidelijk terugkomen? Maar ook: wat betekenen deze digitale ontwikkelingen en innovaties voor het toekomstig werk(proces) in de zorg en welke eisen stelt dit aan medewerkers? Welke kansen liggen er in de toekomst om benut te worden? Kortom, een veelheid aan vragen maar ook kansen!

Om werkgevers in Zorg en Welzijn in deze vraagstukken te ondersteunen, slaan ZWconnect en Zorgscala de handen ineen door het aanbieden van een divers aanbod dat aansluit bij de vraag van instellingen en fase waarin men zich bevindt.

Wat gaan we doen?

  • We organiseren webinars omtrent actuele thema’s, zoals data gedreven zorg en ethische dilemma’s bij digitale zorginnovatie. Ook staan we stil bij (opkomende) digitale ontwikkelingen in de zorg en delen we relevante (sector overstijgende) best-practices.
  • Technologie en innovatie zal komende jaren een steeds grotere impact hebben op de zorg. Maar wat verandert er voor instellingen en hun zorgmedewerkers door technologie? Hoe kunnen data en AI (artificiële intelligentie) op een zinvolle en verantwoorde manier worden toegepast in de zorg en welke typen technologieën zijn bij uitstek geschikt voor welke doelgroep/branche? Welke taken verdwijnen, veranderen of komen erbij? Op deze vragen hebben zorgorganisaties vaak nog geen helder antwoord.  Werkgevers die aan de slag willen met dit vraagstuk kunnen daarom gebruik maken van de menukaart Zorgtechnologie en HR, bestaande uit verschillende activiteiten.
  • In de regio Haaglanden en Rijn Gouwe ontstaan aan de lopende band nieuwe pilots en coalities omtrent het thema digitale en/of technologische zorginnovatie. Om dit enorme scala van tools, pilots en ervaringen van werkgevers in Zorg en Welzijn inzichtelijk te maken, richten we ons op de opzet van een Digitale Innovatie Marktplaats. Door het ontwikkelen van een marktplaats wordt een duurzame kenniseconomie op het thema Zorginnovatie bewerkstelligd en wordt het enorme scala van tools, pilots en ervaringen van werkgevers op één plek verzameld en inzichtelijk gemaakt voor andere werkgevers in Zorg en Welzijn die overwegen te investeren in een vorm van digitale zorginnovatie.

Stuur een bericht aan Maartje

Naam*
Toestemming*
Maartje Bouwens
Maartje Bouwens
Projectleider
Projectleider
Wil je meer weten over impactvolle zorginnovaties? Neem dan contact op met Maartje.
Wil je meer weten over impactvolle zorginnovaties? Neem dan contact op met Maartje.

Aankomende activiteiten

Regiobijeenkomst Zuid-Holland

Details
Datum: 6 december 2022
Online bijeenkomst

Deze regiobijeenkomst staat in het teken van de rol van het intern toezicht bij de uitdagingen die de krapte op de arbeidsmarkt met...

Communicatienetwerk

Details
Datum: 18 oktober 2022
Netwerkgroep

Ontmoet andere communicatieprofessionals en bespreek met ons hoe we gezamenlijk kunnen optrekken.

Nieuws

Wat staat er in de Miljoenennota over zorg en welzijn?


In de Prinsjesdagmemo van RegioPlus staan alle beleidsmaatregelen uit de Miljoenennota die relevant zijn voor zorg en welzijn.

Datagedreven gaan werken? Meld je aan voor het DataLab Zorg en Welzijn!


In dit project wordt in een collectief samengewerkt om flexibel, laagdrempelig en resultaatgericht met data te innoveren.

Datagedreven werken: doe een tweeledige nulmeting!


Kom erachter hoe ‘datavolwassen’ jouw organisatie is en welke behoeftes er spelen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Naam:*
Toestemming*