Programmamanager aan het woord: Merel Stuijfzand

ZWconnect is de werkgeversorganisatie in zorg en welzijn voor vier subregio’s, namelijk Haaglanden, Zuid-Holland Noord, Midden-Holland en Westland, Schieland, Delfland. Voor elk van deze subregio’s hebben wij sinds kort een programmanager aangesteld, als vertegenwoordiger van onze organisatie. Wij stellen ze graag om beurten aan je voor.

In dit artikel stellen wij zes vragen aan de programmamanager van de regio Zuid-Holland Noord: Merel Stuijfzand.

'Meer kennis, ervaring en data delen in de regio'

Wat wordt jouw rol als programmamanager voor de regio Zuid-Holland Noord?

Ben je actief binnen zorg en welzijn binnen deze regio? Dan ben ik vanaf nu het aanspreekpunt vanuit ZWconnect. Dat maakt het overzichtelijk voor onze leden binnen dit gebied. Daarnaast hoop ik ook een bijdrage te leveren aan het clusteren van de versnippering in het arbeidsmarktprogramma voor deze regio. Mijn wens is om alle initiatieven die er zijn op het gebied van werk, arbeidsmarkt en onderwijs bij elkaar te brengen. Zo hoeven organisaties niet met allerlei verschillende partijen om tafel te zitten. Voor zowel de werkzoekenden als de werkgevers biedt dit overzicht.

Waar ligt volgens jou de behoefte vanuit deze regio richting ZWconnect?

Dat wij meer kennis, ervaring en data delen in de regio over onze opgaven, die aansluiten bij de zorginhoudelijke opgaven. Het moet dus voor een ieder helder zijn wat wij doen, kunnen doen en waar wij kansen zien voor de sector wat betreft de transformatie van werk. Wij zijn in staat om zaken op te pakken die organisaties niet alleen kunnen doen. Wanneer wij bijvoorbeeld regionale campagnes uitzetten voor zorg- en welzijnsorganisaties, is dit veel efficiënter dan wanneer zij dit zelf moeten doen. Daarnaast is er behoefte dat wij meer aansluiten bij samenwerkingsverbanden als Transmuralis en daar aan tafel zitten.

Vanuit de SIR* zetten wij in op samenwerking en innovatie. Gebeurt dit al voldoende in deze regio volgens jou?

Gezien alle uitdagingen die op ons af komen, denk ik dat er nog terrein te winnen is voor innovatie op het gebied van werk. Niet alleen in het ontwikkelen van zorgtechnologie, maar innovatie op alle thema’s. Ik wil graag dat innovatie een groot onderdeel wordt van de oplossing. Tools als AI en robotisering moeten in de komende 5 jaar efficiënt ingericht kunnen worden. Samenwerking zie ik wel meer gebeuren, bijvoorbeeld tussen de ziekenhuizen. Branche-overstijgend samenwerken op arbeidsmarktvraagstukken is mijns inziens nog wel een nieuw aspect in de regio, waar meer aandacht voor moet zijn.

 

Kun je al goede voorbeelden noemen van succesvolle innovaties of samenwerkingen?

Welkom in de zorg is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking, waarbij 13 partijen uit verschillende branches zich inzetten voor het regionaal aantrekken van personeel. Dit in samenwerking met onderwijsinstellingen, gemeenten en het zorgkantoor. Dat gebeurde voorheen nog weinig. Op het gebied van innovatie is Innovant een mooi voorbeeld, een regionaal innovatielab voor de ouderenzorg. Zij zoeken naar manieren om medewerkers, ouderen en zorginstellingen toekomstbestendig te maken. Ook het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn en Zorg van mboRijnland is een goed voorbeeld. Zij werken aan het ontwikkelen van modulair en certificeerbaar onderwijs, hybrideonderwijs in (wijk)labs en een practoraat.

*SIR (Samenwerken en Innoveren in de Regio) is het meerjarenplan van RegioPlus

'Ik ben graag de verbinder of aanjager'

Voor welke projecten ga jij je inzetten het komende jaar?

De komende drie jaar willen we vol inzetten op het regionaal werven en opleiden. Daarbij willen we zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor de sector, die nu wellicht niet aan een baan komen omdat ze niet over de juiste kwalificaties beschikken. Ik zie veel kansen in jongeren en sluit nu aan bij tafels in de gemeente Alphen aan den Rijn om regionaal op te leiden. Vanuit de Avant-gemeenschap is er de zorgexpeditie, waarbij zij-instromers door het volgen van modules kunnen instromen in de ouderenzorg. Jongeren hebben hier echter ook behoefte aan. Samen met de Hogeschool Leiden gaan zij daarom een tienmaanden-traject opzetten voor HBO’ers zonder jeugdzorgervaring, om hen ‘SKJ-proof’ te maken. Dit zijn mijns inziens mooie ontwikkelingen, waarmee je een bredere doelgroep kunt inzetten in je organisatie. Uiteraard bouwen we ook nog graag met onze leden aan nieuwe initiatieven.

 

Waarvoor kunnen mensen jou proactief benaderen?

Ik ben van nature een netwerker, die de touwtjes aan elkaar weet te knopen. Ik hoop daarmee een structuur in de regio te creëren zodat mensen elkaar makkelijk kunnen vinden, weten wat er speelt en met die informatie aan de slag kunnen. Organisaties kunnen mij benaderen als ze met elkaar willen samenwerken op een thema als opleiden, instroom, innovatie of formele/informele zorg. Ik ben dan graag de verbinder of aanjager in dat project.

Wil je in contact komen met Merel? Je kunt haar bereiken via merel@zw-connect.nl of 06 – 26 88 94 98. 

Nieuws

Even voorstellen: Riëlle van der Meijden


Onze nieuwe communicatieadviseur Riëlle van der Meijden stelt zich graag aan je voor!

Animatie: werk mee aan onze Innovatiebuddy


De Innovatiebuddy is een digitaal platform dat innovatiemanagers ondersteunt in het implementeren van digitale zorginnovaties

Dít was ons Regionaal Bestuurscongres


In het Zoetermeerse Bouwhuis werd uitgebreid besproken wat de actuele en toekomstige uitdagingen van ons allen vragen.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*