Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
In de huidige arbeidsmarkt valt het niet mee om geschikt personeel te vinden om te werken in zorg en welzijn. Een manier om je bereik onder de doelgroep te kunnen vergroten is het aanbieden van huisvesting voor potentiële werknemers die verder van hun werk wonen.
Met dit overzicht beantwoorden we de vraag wat hierin mogelijk is en welke initiatieven er zijn op het gebied van huisvesting, specifiek voor zorg- en welzijnsmedewerkers. Vanuit ZWconnect zien wij op het moment drie verschillende huisvestingsvormen die voor zorg- en welzijnspersoneel worden georganiseerd.
Dit kan gaan om particuliere huur of om sociale huur of via verschillende, vaak wijkgerichte, pilots in een gemeente. Hierbij is de gemeente de partij die de verschillende partners hierop bij elkaar brengt.
Zorg- en welzijnsorganisaties kunnen eigen grond of een bestaande locatie gebruiken voor huisvesting. Het gaat daarbij om de huisvesting voor bijvoorbeeld nieuwe medewerkers of voor studenten, waarbij wonen, werken en leren wordt gecombineerd.
Er zijn ook initiatieven waarbij een werkgever zelf afspraken maakt met een verhuurder of ontwikkelaar over het toekennen van woningruimte. Dit lijkt in de praktijk vooral te gaan om appartementen voor jongeren en studenten.
Hieronder staan een aantal concrete voorbeelden van iedere huisvestingsvorm.
Momenteel wordt in het centrum van Den Haag de woontoren ‘Adagio’ met 268 appartementen gebouwd. Leraren, politieagenten en werkenden in de zorg in Den Haag (de zogenoemde ‘cruciale beroepen’) komen met voorrang in aanmerking voor één van deze appartementen. De voorrang geldt zolang de appartementen nog niet zijn verhuurd. Het gaat hier om particuliere huur. De uitvoering en het toezicht hierop gebeurt in samenwerking tussen de eigenaar/verhuurder van het pand, in samenwerking met de gemeente Den Haag.
Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht van ZWconnect.
Wie in Rotterdam in de zorg werkt of gaat werken, kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad. Hierbij heeft Rotterdam vijf proefprojecten waarbij voorrang mogelijk is:
Voor meer informatie, zie de site van de gemeente Rotterdam.
Sinds 1 januari 2020 is de voorrangsregeling Zorg en Welzijn opgenomen in de Huisvestingsverordening 2020 van de gemeente Amsterdam. Deze regeling is van toepassing op de sociale huurwoningen in Amsterdam, waarbij specifieke beroepen voorrang kunnen krijgen. Gezien het beperkte aantal beschikbare sociale huurwoningen wordt er strak geselecteerd wie in aanmerking komt voor deze regeling.
Voor meer informatie, zie de site van de gemeente Amsterdam en de site van Sigra (onze zusterorganisatie in de regio Amsterdam).
Topaz is een ouderenzorgorganisatie in de regio Leiden en de Duin- en Bollenstreek. Topaz biedt betaalbare studio’s in het centrum van Leiden voor nieuwe zorgmedewerkers die bij Topaz aan de slag willen. Het gaat hier om een voormalige locatie van Topaz die is omgebouwd voor deze toepassing. Het betreft een tijdelijk project voor de duur van maximaal 3 jaar. Na deze periode krijgt de locatie een nieuwe bestemming.
Voor meer informatie, zie de site van Topaz.
Op een locatie van Zorgpartners Midden-Holland, een ouderenzorgorganisatie, wonen en werken studenten met een studie (in de richting van) Zorg en Welzijn in de studentenkamers van De Rietkraag in Gouda. Hier verblijven zij op dit moment samen met de bewoners van Souburgh uit Waddinxveen. De studenten doen naast woongemak ook werkervaring op. Minimaal vier uur per week gaan ze als vrijwilliger aan de slag, waarbij ze onder andere helpen bij het organiseren en begeleiden van activiteiten voor ouderen en meewerken op het gebied van welzijn. Dit initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Gouda, Campus Gouda, Hoornbeeck College en mboRijnland.
Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht en dit interview met een student.
Er zijn verschillende initiatieven die op het moment jongerenhuisvestingsconcepten opzetten. Dit met zogenaamde jongeren huurcontracten, welke een maximale termijn kennen van vijf jaar. Een voorbeeld hiervan is dat een jongerenhuisvestingsorganisatie, de 1828 Groep, en Stichting Spaarne Gasthuis (ziekenhuis) een overeenkomst hebben gesloten over de huisvesting van jonge medewerkers. Dit betekent dat in de 1828-vestigingen in Haarlem en Santpoort-Noord jonge medewerkers van Stichting Spaarne Gasthuis voorrang kunnen krijgen bij deze huurwoningen van 1828.
Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht van 1828.
Amstelring (langdurige zorg) heeft in 2019 een intentieovereenkomst ondertekend met studentenhuisvester DUWO. DUWO gaat grond aankopen van Amstelring aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen, om er studentenkamers te bouwen. Onderdeel van de intentieovereenkomst is dat Amstelring van DUWO de beschikking krijgt over honderd woningen voor leerlingen van Amstelring en dat DUWO een locatie zoekt die Amstelring kan gebruiken voor tijdelijke huisvesting van cliënten tijdens noodzakelijke (ver)bouwplannen van verpleeghuizen.
Voor meer informatie, zie de site van Amstelring.
Ken je andere initiatieven die ook interessant zijn voor andere organisaties of heb je een vraag over dit artikel? Neem dan contact op met Michel Winnubst, projectleider, via michel@zw-connect.nl of 06 – 82 73 06 69.
"*" geeft vereiste velden aan