Overheid en brancheorganisaties gaan samen schijnzelfstandigheid zzp-ers aanpakken

Onlangs ondertekenden drie ministeries en zes brancheorganisaties in de zorg een samenwerkingsverklaring om schijnzelfstandigheid onder zzp’ers in de zorg terug te dringen. Met de ondertekening van een samenwerkingsverklaring streven zij ernaar om duidelijkheid te verschaffen aan zorgorganisaties over de rechten en plichten bij het inhuren van zzp’ers in de zorg. 

In de afgelopen 10 jaar is het aantal zzp’ers in de zorg verdubbeld, wat heeft bijgedragen aan het probleem van schijnzelfstandigheid. Om deze kwestie aan te pakken, hebben bewindspersonen van VWS, SZW en Financiën en zes brancheorganisaties in de zorg de handen ineengeslagen. Het doel van de samenwerking is om duidelijk te maken dat de zelfstandigheid van een zzp’er moet blijken uit de feitelijke uitvoering van werkzaamheden, en niet slechts een juridische constructie mag zijn om arbeidsrechten te omzeilen.

Om dit te realiseren, wordt er gewerkt aan een fiscaal kader ZZP Zorg, een onderdeel hiervan wordt een beheersingsmodel voor de zorgsector. Dit model heeft als doel om zorginstellingen meer controle te geven over de kwalificatie van arbeidsrelaties. Door het opstellen van duidelijke richtlijnen en regels wil men voorkomen dat werknemers als zzp’er terugkeren in dezelfde functie.

Deze intentieverklaring van het kabinet en de branchepartijen haakt aan op het TAZ-programma, waarin afspraken zijn gemaakt om het werken in loondienst aantrekkelijker te maken, schijnzelfstandigheid tegen te gaan en werkafspraken tussen werkgevers of opdrachtgevers en zzp’ers te formuleren.

Nieuws

Gezond & Zeker Innovatiedag groot succes!


Ruim duizend ergocoaches, veiligheidscoaches en andere zorgprofessionals bezochten op 13 mei de Gezond & Zeker Innovatiedag in Nieuwegein.

Arbeidsmarktcijfers op maat? We komen naar je toe!


Wist je dat je als werkgever arbeidsmarktcijfers op maat kunt laten maken voor jouw organisatie?

Subsidieverantwoording SectorplanPlus 2017-2022 officieel ingediend


In totaal is er in de periode tussen augustus 2017 en augustus 2022 voor 271 miljoen euro subsidie verantwoord.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*