Ook positief nieuws in zorg en welzijn

Door al het nieuws over de arbeidsmarkttekorten in zorg en welzijn, zou je bijna vergeten dat er ook positief nieuws te melden valt over de sector. In een nieuwe longread laat AZW, het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn, ook de andere kant zien. “De sector Zorg en Welzijn is namelijk een stuk stabieler”, licht AZW toe. “Zo wist de sector in de afgelopen vijf jaar zo’n 185.000 nieuwe werknemers te werven. Dat betekent een groei in omvang van 15 procent. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde.”

Andere pluspunten

Er is mobiliteit in zorg en welzijn. Jaarlijks verlaat ongeveer 10 procent van de werknemers de sector voor een andere baan buiten de sector, pensioen of een andere reden. In andere sectoren is de uitstroom bijna twee keer zo hoog (18 procent). Daarbij blijven nieuwe zorg- en welzijnsmedewerkers juist vooral werken in de sector en verlaten ze niet massaal na twee jaar de branche. De arbeidsmarktcijfers vanuit AZW Statline zijn duidelijk: 87 procent van de nieuwkomers blijft werken in de sector.

Het AZW-programma is de drijfveer voor het stimuleren van datagedreven werken aan arbeidsmarktvraagstukken. De AZW-partijen zorgen voor betrouwbare en onafhankelijke arbeidsmarktinformatie. Dit draagt bij aan betere beslissingen, het tijdig signaleren van knelpunten en het kunnen anticiperen op toekomstige trends.

Longread

Download hieronder de longread van AZW.

Nieuws

61.605 euro subsidie gerealiseerd voor Vouchers Coaching Mentale Vitaliteit


Vier zorginstellingen hebben gebruikgemaakt van deze subsidie om 65 van hun medewerkers toegang te geven tot waardevolle coachingstrajecten.

Even voorstellen: Jetty de Jongh


Onze nieuwe projectondersteuner Jetty de Jongh stelt zich graag aan je voor.

Aan de slag met ‘Welkom in de zorg’


In dit factsheet vertellen we je meer over dit initiatief en de voordelen van deelname. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*