Onderzoek vitaliteitsbeleid: de leidinggevende als spin in het web

Om het vitaliteitsbeleid van zorg- en welzijnsorganisaties in kaart te brengen, heeft ZWconnect een regionaal onderzoek uitgevoerd. In het onderzoek worden de verschillende kanten van duurzame inzetbaarheid belicht, namelijk beleid, focus, rol van de medewerker en rol van de leidinggevende.

Belangrijkste resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden de belangrijkste schakel zijn in het stimuleren van het zelfleiderschap van medewerkers. Ook lopen de acties om verzuim te verlagen veelal via de 1-op-1 gesprekken tussen de leidinggevende en de werknemer.

Leidinggevenden krijgen gemiddeld een 6,0 als rapportcijfer voor de aandacht die zij besteden aan duurzame inzetbaarheid. Voor een hoger cijfer is het nodig dat zij meer aandacht hebben voor de medewerker en vaker gesprekken voeren op dit onderwerp. Dit komt voor een belangrijk deel door een gebrek aan prioriteit, wat ook te verklaren is. De belangrijkste belemmeringen hierbij zitten namelijk in de waan van de dag: de dagelijkse drukte en de korte termijn focus op verzuim en roosters.

De voornaamste manier waarop de leidinggevende wordt ondersteund in de verantwoordelijkheid als manager, is via de gesprekken met HR. Dit is dus het moment om dit onderwerp structureel te bespreken en monitoren. Ga daarom als HR in gesprek over wat voor de leidinggevende nodig is om de waan van de dag te doorbreken.

Ook is er nog meer mogelijk in de opleiding en ontwikkeling van de leidinggevende op dit gebied. Het organiseren van trainingen en coaching voor leidinggevenden is, zo blijkt uit dit onderzoek, nog geen algemeen goed in Zorg en Welzijn.

Acties

Op basis van dit onderzoek geven wij HR-medewerkers en -managers in de regio de volgende adviezen:

  1. Ga doelgericht in gesprek met leidinggevenden in wat zij nodig hebben om meer aandacht (en prioriteit) te geven aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zoek uit wat nodig is om de drukte van de dag en de korte termijn cyclus te doorbreken.
  2. Om leidinggevenden te ontlasten, stimuleer medewerkers om ook op eigen initiatief een impuls te geven aan hun loopbaan, bijvoorbeeld via onze regionale loopbaancoaches.
  1. Voor het ontwikkelen en uitvoeren van interventies voor werknemers, kijk ook eens naar onze subsidiekaart en neem contact met ons op over de mogelijkheden voor 2022-2023.
  2. Probeer bij je interventies (workshops en trainingen) ook aandacht te geven aan persoonlijke thema’s als mantelzorg, financiën en mindfulness.
  3. Voor het (verder) ontwikkelen van beleid voor de onboarding van medewerkers: kijk eens naar onze site met tips en tricks hierover.

Onderzoek en factsheet

Download hieronder het onderzoek en de bijbehorende factsheet.

VitaalKachtige Regio

Deze factsheet is een uitgave van ZWconnect en is opgesteld in het kader van het project VitaalKrachtige Regio: samen verder werken aan duurzame inzetbaarheid. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds van de Europese Unie.

Nieuws

Nieuwe richtlijn tegen agressie en ongewenst gedrag in de zorg


Een nieuwe beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals moet agressie op de werkvloer tegengaan.

Bekijk het jaaroverzicht 2022 van ZWconnect


In dit jaaroverzicht nemen we je graag mee in welke resultaten we het afgelopen jaar geboekt hebben.

Voordelig een opleiding volgen bij NIDI Businessschool als lid van ZWconnect


Op de valreep kunnen we voor onze leden twee opleidingen aanbieden met 1000 euro extra korting.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*