De arbeidsmarkt voor Zorg en Welzijn is de laatste jaren volop in beweging. De prognoses voor de komende jaren laten verder oplopende tekorten zien. Daarmee is niet alleen het behoud van zorgpersoneel de komende jaren van belang, maar ook het opnieuw aantrekken van herintreders. Herintreders zijn mensen die eerder in de zorg gewerkt hebben, maar er ‘even’ tussenuit zijn gegaan. Hoe groot is deze groep in Nederland en in de regio en welke trends zijn waarneembaar? In het onderzoek ‘Herintreders in de zorg’ zoeken we naar ‘aangrijpingspunten’ in de data, waarmee mogelijk effectieve maatregelen en beleid ontwikkeld kan worden om de terugkeer naar de zorg van deze oud-medewerkers te stimuleren.
Er is een aanzienlijke groep herintreders die de sector Zorg en Welzijn instroomt, zowel qua aantal als aandeel van de totale jaarlijkse instroom. Na enkele jaren van toenemende instroom van herintreders is dit nu iets afgenomen. Vooral in de VVT zijn er in absolute zin veel herintreders, bij de GGZ is het aandeel van herintreders als deel van de instroom het hoogst.
Er liggen kansen voor het werven van nieuwe herintreders bij de groep verpleegkundigen met een geldige BIG, die momenteel buiten de zorg werkzaam zijn of niet werken. Deze groep is ook in deze regio substantieel. Extra handen voor de zorg heeft echter ook laten zien, dat ondanks opleiding, werkervaring en een ‘zorghart’ er ook drempels zijn om weer aan de slag te gaan in de sector. En exit interviews wijzen met genoemde vertrekredenen ook op mogelijk andere drempels. Voor de groep mensen met een verlopen BIG-registratie zijn wellicht subsidies als SectorplanPlus interessant ter ondersteuning van het faciliteren van herintrede.
"*" geeft vereiste velden aan