Waarom medewerkers in zorg en welzijn als zzp’er in de sector blijven

​Een groep zorg- en welzijnsprofessionals verlaat de werkgever om niet meer als werknemer maar als zzp’er in de sector verder te gaan. Het beeld heerst dat het vooral de ervaren werknemers zijn die zo’n overstap maken, of dat die keuze vanwege het salaris wordt gemaakt. Maar is dat ook zo? RegioPlus onderzocht deze én andere veronderstellingen door een verdieping op het uitstroomonderzoek uit te voeren. De uitkomsten zijn verwerkt in deze factsheet.

De medewerkers in zorg en welzijn die na het verlaten van de organisatie voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen, doen dat hoofdzakelijk om eigen regie en betere keuzemogelijkheden te krijgen. Betere arbeidsvoorwaarden (zoals salaris) staan op de tweede plek. Verder hebben zij over het algemeen meer werkervaring en zijn vaker veertig jaar of ouder, ten opzichte van de
medewerkers die in loondienst blijven werken.

Het landelijk doorlopend uitstroomonderzoek
Om meer inzicht te krijgen in uitstroom van zorg- en welzijnspersoneel startte RegioPlus in april 2019 een groot landelijk doorlopend uitstroomonderzoek. Hiermee kunnen er gerichte acties voor behoud van personeel genomen worden, zowel op organisatie als op samenwerkingsniveau. In heel het land doen zorg- en welzijnsorganisaties mee aan het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau Presearch.

Op basis van deze landelijke resultaten hebben ZorgZijn Werkt en Care2Care onlangs een vertaalslag gemaakt naar de regio Haaglanden, Nieuwe Waterweg Noord en Rijn Gouwe. Deze regionale variant van het uitstroomonderzoek vind je hier.

RegioPlus
RegioPlus is het samenwerkingsverband van de veertien regionale werkgeversorganisaties. Haar missie is het in balans brengen en houden van de regionale arbeidsmarkt voor de grootste sector in Nederland: zorg en welzijn.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*