Terugblik Slimme Zorg Estafette – Kwaliteitsverbetering dankzij Smart Glasses

Slimme zorg en innovatie zijn een belangrijk instrument om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg te (blijven) garanderen. Om te laten zien hoe er in de zorg wordt geëxperimenteerd met nieuwe (digitale) technologieën, organiseerde het ministerie van VWS in februari 2021 de Slimme Zorg Estafette. Ook in deze regio werden in de week van 8 t/m 12 februari verschillende activiteiten georganiseerd. Zo organiseerde Care2Care in samenwerking met Zorgpartners Midden-Holland op 9 februari het webinar ‘Kwaliteitsverbetering met de Smart Glasses’.

Live demonstratie Smart Glasses
Na de introductie van host Renske Mijderwijk, nam René Verspuij (Gemvision) het woord. Naast uitleg over de werking, verschillende features en de software voor de remote ondersteuning van de bril, stond René ook stil bij de praktische zaken. Denk hierbij aan onderwerpen zoals privacy en beveiliging tot en met het schoonmaken van de bril en de training van medewerkers. Vervolgens werd voor de live demonstratie contact gemaakt met de Smart Glasses van Anja Verduyn, zorgmedewerker bij Zorgpartners Midden-Holland. Via haar bril konden de deelnemers meekijken en zelf ervaren hoe het is om met de Smart Glasses te werken.

Verhoogde kwaliteit van leven voor de cliënt en fijner werken voor de medewerker
Maar waarom heeft Zorgpartners Midden-Holland gekozen voor de Smart Glasses? En welke visie op innovatie zit hierachter? Irene Feenstra, innovatiemanager bij Zorgpartners Midden-Holland vertelt: “Digitalisering van de zorg is iets waar we tegenwoordig niet meer onderuit kunnen. Het is geen toekomstbeeld meer. We zitten er middenin. Zorgpartners Midden-Holland ziet en erkent dat en vindt het daarom belangrijk om hierin te investeren”. Tegelijkertijd biedt de Smart Glasses de mogelijkheid om zowel het welzijn van onze cliënten, maar ook de kwaliteit van zorg te bevorderen. Irene: “Deskundigen kunnen (bijna) altijd meekijken, adviseren en instrueren. Dat is ook hard nodig omdat de zorg steeds complexer wordt en er dus meer specialistische deskundigen nodig zijn.

Medewerkers kunnen met de Smart Glasses op afstand een collega laten meekijken of desnoods oproepen als er toch een deskundige fysiek aanwezig moet zijn. Tot slot vertelt Irene: “Na een korte periode van wennen, merken medewerkers op dat ze makkelijker en sneller kunnen werken dankzij de Smart Glasses. Ze voelen zich gesteund door de specialisten die zij op afstand kunnen oproepen. Dit verhoogt de autonomie en het werkplezier”.

Anja Verduyn, coördinerend verzorgdende bij De Reehorst (locatie Zorgpartners)
Anja Verduyn, coördinerend verzorgende bij locatie De Reehorst van Zorgpartners Midden-Holland reageerde begin vorig jaar op een oproep om mee te doen aan de uitrol van de Smart Glasses. Anja: “We leven in een tijd vol met technologie. Ik wil graag meer kansen realiseren voor mijn beroep, de zorg. Dat doe ik graag door de twee werelden van zorg en technologie met elkaar te combineren”. Het werken met de Smart Glasses bevalt tot nu toe erg goed. Anja: “De Smart Glasses zetten wij standaard in tijdens onze wondconsulten.

De wondverpleegkundige kijkt vanuit haar eigen locatie mee terwijl wij de wondzorg uitvoeren. Zij geeft instructies, maakt foto’s en voordat wij het appartement verlaten staan de foto’s inclusief toelichting in het dossier van de bewoner”. In eerste instantie stonden de collega’s van Anja aarzelend tegenover de Smart Glasses. Anja vertelt: “Het beeld van de robot aan het bed was sterk aanwezig. Het enthousiasme van enkele collega’s trok de aarzelende collega’s echter al snel over de streep. Collega’s zien nu ook in dat de Smart Glasses de kwaliteit van zorg echt kan verbeteren.

Nu de Smart Glasses breed geaccepteerd wordt in het team, gaan we hem waarschijnlijk ook inzetten bij slik observaties”. Daarnaast is een bijkomend positief effect dat er minder personen in de ruimte aanwezig hoeven te zijn. Anja vertelt: “Woonkamers op verpleegafdelingen zijn vaak niet erg groot en ook tijdens de ADL-verrichtingen bij een bewoner op zijn/haar kamer is de ruimte beperkt. Dankzij de Smart Glass kan een collega toch meekijken zonder dat hij/zij fysiek aanwezig is. Dit voorkomt onrust bij de bewoners en zorgt ook voor meer privacy”. Tot slot vertelt Anja: “De komende tijd gaan we kijken voor welke andere zorgvragen en situaties we de Smart Glasses nog meer kunnen inzetten. Er is nog veel meer mogelijk!”.

Webinar terugkijken?

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Maartje Bouwens via maartje@care2care.nl of 06 – 86849542.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*