Sam Schoch nieuwe bestuursvoorzitter van ZWconnect

Sam Schoch wordt de bestuursvoorzitter van ZWconnect. Dit is de nieuwe organisatie die ontstaat na de samenvoeging van ZorgZijn Werkt en Care2Care. Het bestuur heeft hiermee een ervaren en vooral bevlogen voorzitter. Wie is Sam Schoch en welke plannen heeft hij voor de nieuwe werkgeversvereniging?

Sam Schoch (1971) woont met zijn partner in Oegstgeest, dichtbij Leiden. Ze hebben twee kinderen van 9 en 15 jaar. “Ik werk al meer dan 21 jaar met veel plezier in de gezondheidszorg en ik heb in die jaren bijna alle sectoren gezien. Ik ben sinds 7 jaar lid van de raad van bestuur bij Middin, waarvan het afgelopen anderhalf jaar als voorzitter. Ik vind het ontzettend mooi om mijn steentje te kunnen bijdragen aan de groei en bloei van zorg en welzijn in Zuid-Holland.”

Primaire levensbehoefte
Volgens Sam is samenwerking essentieel in deze sector. “We hebben elkaar écht nodig! In je eentje is het grote probleem van de arbeidsmarktproblematiek niet op te lossen. Die verantwoordelijkheid, die maatschappelijke opdracht die we als sector hebben, moeten we samen voelen. Als je mensen om je heen vraagt, wat is het belangrijkste in je leven? Dan antwoordt nagenoeg iedereen: mijn gezondheid én die van mijn dierbaren. Het is onze primaire levensbehoefte. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit binnen zorg en welzijn in Nederland niet teveel onder druk komt te staan, moeten we ons verenigen, het gesprek aangaan en elkaar aanspreken als dat nodig is. Samen komen we veel verder.”

Regio stopt niet bij grenspaaltje
De samenvoeging van ZorgZijn Werkt en Care2Care vindt Sam een mooie kans en een logische stap. “De organisaties liggen naast elkaar. En in de werkelijkheid stoppen de regio’s niet bij een grenspaaltje. Kijk naar bijvoorbeeld de mbo scholen, die werken in een groter gebied dan alleen maar in de regio van ZorgZijn Werkt of Care2Care.” De twee organisaties hebben volgens Sam veel overeenkomsten en de sfeer tussen beide besturen en de medewerkers onderling is goed. “Ik ben er van overtuigd dat de samenvoeging gaat werken. We passen bij elkaar. Door samen te voegen krijgen we meer schaalgrootte en kunnen we aanspraak doen op grotere subsidiebedragen. Dat gaat meer kansen bieden voor onze leden.”

Menselijke maat en aandacht blijft
Maar wat nu als leden juist huiverig zijn voor die schaalgrootte? Sam: “Voor mij gaat ‘big is beautiful’ zeker niet altijd op. Maar wat is de definitie van groot in onze situatie? Er werken bij ZWconnect straks circa 16 mensen op kantoor en we hebben een vereniging van 90 leden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we richting de toekomst nog steeds met de menselijke maat en veel aandacht voor onze leden onze diensten kunnen leveren.”

Impact mogelijk maken
Een nieuwe organisatie biedt veel nieuwe kansen, maar het roer zal niet echt om gaan. “Er zijn in beide organisaties veel successen waar we op kunnen voortborduren. Tegelijkertijd wil ik graag samen kijken waar we meer impact kunnen maken. Ik zie bijvoorbeeld nog veel kansen voor samenwerking in het onderwijs en in zorgtechnologie. Gezien de arbeidsmarktfrictie hebben we niet de luxe om op één paard te wedden dus zullen we op verschillende domeinen actief zijn en impact organiseren.”

Handelingsverlegenheid
Voor wat betreft ontwikkelingen in de zorgtechnologie doet Sam ook een oproep richting de zorg- en welzijnorganisaties. “Het is belangrijk dat het onderwijs studenten laat kennismaken met technologische ontwikkelingen en bijdraagt aan digitale vaardigheden voor de toekomstige medewerkers in de zorg. Maar ook de zorg- en welzijnsorganisaties kunnen het verschil maken. Wat de studenten leren op school staat vaak in schril contrast met wat de digitale mogelijkheden zijn op de werkvloer. We moeten beter aansluiten bij de realiteit van de wereld om ons heen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat medewerkers digitaal vaardig blijven of worden. Er is nog veel ‘handelingsverlegenheid’ bij zorgmedewerkers. Laten we samen kijken wat we daar aan kunnen doen.  Daarom ben ik ontzettend blij dat mbo bestuurder Otto Jelsma in het nieuwe bestuur zitting heeft genomen.”

Wanneer tevreden
Over vijf jaar hoopt Sam terug te kijken op jaren van ‘groeien en bloeien’. “Ik hoop dat onze leden het ook de komende jaren leuk vinden om dingen te halen, maar ook te brengen bij ZWconnect. Dat ze een goed gevoel hebben bij hun lidmaatschap en denken: deze club behartigt onze belangen en helpt ons verder!”

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*