Meer BPV-plaatsen in schooljaar 2019-2020

Het aantal vervulde BPV-plaatsen in zorg en welzijn bij de deelnemende werkgevers is in schooljaar 2019-2020 met 28 procent gestegen. Wat opvalt is dat vooral plaatsen bij mbo-verpleegkunde (mbo-niveau 4) en verzorgende VIG-opleiding (mbo-niveau 3) worden vervuld.

Deze data is opgehaald door het Regionaal StagePlatform, een platform waarbij regionale zorg- en welzijnsorganisaties en het onderwijs de kwantitatieve en kwalitatieve stagesituatie verbeteren. De conclusies worden besproken en acties worden uitgezet. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het tekort aan regionale stageplaatsen voor de opleiding Dienstverlening Zorg en Welzijn (mbo-niveau 2), voldoende (goede) stageplaatsen voor eerstejaars studenten en het niveau van studenten die vanuit vmbo kaderberoepsgerichte leerweg ‘automatisch’ instromen in niveau 4 (Wet toelatingsrecht). In 2020 zijn de uitdagingen rondom corona hier bij gekomen. Denk aan het geven van digitaal onderwijs, een grotere kans op het oplopen van vertraging en de grote werkdruk binnen het onderwijs en werkgevers.

BPV staat voor beroepspraktijkvorming. BPV-plekken zijn bijvoorbeeld de stages tijdens de reguliere mbo-opleiding, maar ook de BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg) waarin studenten in dienst komen bij de werkgever en (ongeveer) een dag per week naar school gaan. Meer dan de helft van alle BPV-plaatsen bestaat uit BBL-plekken.

De deelnemende werkgevers aan deze analyse zijn: Basalt, Cardia, Florence, HMC, HWW Zorg, Lange Land Ziekenhuis, Leger des Heils, Middin, Pieter van Foreest, Respect, Wel Thuis, WZH, Saffier, Parnassia Groep, Jeugdformaat, Vitaal Zorggroep, Zonnehuisgroep Vlaardingen, Frankelandgroep, Reinier de Graaf, HagaZiekenhuis en Vierstroom Zorg Thuis. De data wordt geleverd door het S-BB en wordt verwerkt door werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt.

Bekijk hieronder een illustratie over de ontwikkelingen in het aantal BPV-plaatsen.

Foto

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*