Commissie Werken in de Zorg over adaptiviteit: ‘zet de teamprestatie centraal’

In een brief aan het ministerie van VWS heeft de commissie Werken in de Zorg enkele aanbevelingen gedaan aan zowel zorgorganisaties als de regionale samenwerkingsverbanden rondom het thema adaptiviteit. “Wij hopen met het advies en de bundeling van onze aanbevelingen in deze brief u enthousiast gemaakt te hebben om ook het thema adaptiviteit een plek te geven in de transitieagenda voor de zorg”, zo licht de commissie de brief toe. Hieronder staan de belangrijkste punten vermeld voor zorgorganisaties en samenwerkingsverbanden, met daarbij een link naar wat er al wordt gedaan vanuit het arbeidsmarktprogramma van ZWconnect.

Aanbevelingen voor zorgorganisaties

  • Benader adaptiviteit voornamelijk vanuit het medewerkersperspectief. Welke bijdrage vraagt het en wat levert het nu en straks op?
  • Zet de teamprestatie centraal. Zet daarbij in op modern werkgeverschap: grip op geld, grip op werk, grip op leven. Meer (uren) werken moet lonen, gebruik tools als de werkurenberekenaar.
  • Bied aantrekkelijke zij-instroom trajecten met veel aandacht voor onboarding en loopbaanontwikkeling.

Aanbevelingen voor regionale samenwerkingsverbanden

  • Vertrek vanuit de gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om met elkaar op regionaal niveau adaptiviteit in te bouwen.
  • Als het echt crisis is, leg dan regie bij ROAZ en RONAZ structuren ook wat het flexibel inzetten van personeelscapaciteit betreft.
  • Zet volop in op regionale strategische personeelsplanning.
  • Maak een regionaal opleidingsplan, om waar nodig gezamenlijk extra (zij-)instroom te genereren en de uitstroom uit het onderwijs te minimaliseren.

Meer informatie
Wil je meer weten over de rol van de commissie Werken in de Zorg en de actiepunten in deze brief? Neem dan contact op met Michel Winnubst, via michel@zw-connect.nl of 06 – 82 73 06 69.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*