Commissie Werken in de Zorg: ‘het moet in hogere versnelling’

​Om de personeelstekorten in zorg en welzijn terug te dringen, heeft de commissie Werken in de Zorg een overkoepelend advies uitgebracht aan het ministerie van VWS. De details hiervan staan vermeld in een brief, die verzonden is aan de bewindspersonen.

Via online groepsgesprekken is de commissie in overleg gegaan met bestuurders en experts in de sector. Ook ZorgZijn Werkt en Care2Care maakten hier deel van uit. De centrale vraag was: Welke lessen zijn er vanuit de coronacrisis te trekken voor de regionale en voor de landelijke arbeidsmarktaanpak in zorg en welzijn? De commissie concludeert: “Veel inspanningen zijn geleverd en toch is het niet genoeg; het transformeren van de arbeidsmarkt in de zorg kan alleen samen en in hogere versnelling. Wil je er na een crisis beter uit komen dan moeten de geleerde lessen al tijdens de crisis vertaald worden in nieuwe afspraken op alle niveaus.”

Adviezen
De inzichten van de commissie zijn geclusterd in vier thema’s:
– Behoud en betrokkenheid van zorgprofessionals
– Onderwijsvernieuwing en leven lang ontwikkelen
– Sociale en technologische innovatie
– Anders besturen, vanuit een gezamenlijke maatschappelijke opgave

Als een van de belangrijkste adviezen noemt de commissie Werken in de Zorg het ontwikkelen van modern werkgeverschap. Daarnaast moet er concreet invulling worden gegeven aan meerjarige verbintenissen tussen zorg en onderwijs. Ook adviseert de commissie om een maatschappijbrede dialoog te initiëren en faciliteren in 2030. De overige adviezen staan vermeld in de brief.

Podcast
In een recent uitgebrachte podcast van het Actie Leer Netwerk licht Doekle Terpstra, voorzitter van de commissie, de observaties en de aanbevelingen toe. Je kunt deze podcast hieronder beluisteren.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*