Belang Waarschuwingsregister groot

Zorgaanbieders zijn verplicht om incidenten van seksueel grensoverschrijdend gedrag te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In 2019 had de IGJ 99 zaken in behandeling waarbij sprake was van vermoedens van seksueel misbruik tussen zorgverleners en cliënten. Om te voorkomen dat deze zorgverleners elders aan de slag kunnen is er het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn.

Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn
Voor zorgverleners die ondanks alle maatregelen die genomen worden over de schreef gaan is het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn bedoeld. Deelnemende organisaties kunnen elkaar tijdig van informatie voorzien wanneer zij medewerkers hebben ontslagen wegens diefstal, mishandeling of seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens cliënten. Hiermee wordt voorkomen dat deze medewerkers in de sector kunnen blijven ‘rond hoppen’.

​Door deel te nemen aan het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn laten zorgorganisaties zien dat ze het gezamenlijke belang van een veilige zorgrelatie serieus nemen. Cliënten zijn kwetsbaar en afhankelijk van de zorg van een ander en moeten daarom volledig kunnen vertrouwen op een veilige zorgrelatie.

Aansluiten en informatie
Wil je dat jouw organisatie zich ook aansluit bij het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn of wil je graag meer informatie, kijk dan op www.waarschuwingsregisterzorgenwelzijn.nl of neem contact op met David Huizing, projectleider ZorgZijn Werkt, via d.huizing@zorgzijnwerkt.nl of 06 – 82 73 91 07.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*