Nieuw regionaal project om mentale vitaliteit van verpleeghuismedewerkers te versterken

De mentale vitaliteit van medewerkers in de (verpleeghuis)zorg staat onder druk, door de toenemende omvang en complexiteit van zorgvragen, de structurele personeelstekorten en de coronacrisis. Als zorgorganisatie aandacht hebben voor mentale vitaliteit van medewerkers is essentieel voor het behoud van verpleegkundigen en verzorgenden. Het stimuleert bovendien een gezonde organisatiecultuur.

Dit is waarom een samenwerking is gestart tussen Hogeschool Leiden, mboRijnland, Marente, DSV Leven, interventie specialist Arjella van Scheppingen en ZWconnect. Zij gaan gezamenlijk werken aan innovatieve interventies en activiteiten in de ouderenzorg, om regionaal extra te investeren in de mentale vitaliteit van medewerkers. Het project ‘VIP cultuur in het verpleeghuis’ is gefinancierd door ZonMW.

”De mentale vitaliteit van verpleeghuismedewerkers is tijdens de coronapandemie behoorlijk op de proef gesteld. Juist daarom richten we ons in dit project op zorgprofessionals in het verpleeghuis”, aldus Lotje Bagchus, actieonderzoeker lectoraat Verpleegkundige Ouderenzorg, Hogeschool Leiden.

De interventie: Vitaliteit in Praktijk cultuur

In dit project wordt een veelbelovende interventie toegepast binnen de verpleeghuissector. Daarbij wordt ook onderzocht hoe deze interventie kan helpen bij het duurzaam verbeteren van de mentale vitaliteit van werknemers in de (ouderen)zorg.

Deze veelbelovende interventie is de organisatiegerichte interventie ‘Vitaliteit in Praktijk cultuur’ (VIP cultuur). “VIP cultuur omvat een gezamenlijke dialoog. Reflectie en met elkaar leren over wat in het werk behulpzaam is voor duurzame vitaliteit zijn de belangrijkste werkzame aspecten. VIP cultuur is gericht op het samen leren en samen creëren van een vitaliteit-bevorderende werkcultuur”, aldus dr. Arjella van Scheppingen, interventie specialist.

In dit project werken betrokkenen in de organisatie actief samen aan het bevorderen van de mentale vitaliteit. Zij leren en ontdekken met elkaar hoe deze duurzaam verbeterd kan worden, welke rol een ieder daarin kan innemen en welke acties daarvoor ondernomen moeten worden.

De aanpak: een leerproces op maat!

Mentale vitaliteit wordt door verschillende factoren bepaald. In werksituaties wordt mentale vitaliteit vooral beïnvloed door gevoelens van autonomie, competentie, verbondenheid en een gebalanceerde werkstijl. “Mentale vitaliteit is niet simpelweg iets individueels, het ontstaat in wisselwerking met de werkomgeving. Mentale vitaliteit kan niet zomaar worden opgelegd of geïmplementeerd. Het vraagt een collectief leerproces, waarin mensen met en van elkaar leren wat nodig is om mentaal vitaal te kunnen blijven (samen)werken in de zorg. Het project ‘VIP cultuur in het verpleeghuis’, faciliteert dat leerproces”, aldus dr. Christian Wallner, Lector Verpleegkundige Ouderenzorg, Hogeschool Leiden.

Heb je vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan contact op met Michel Winnubst, projectleider bij ZWconnect, via michel@zw-connect.nl of 06 – 82 73 06 69.

Nieuws

Nieuw bestuurslid Yvonne Wilders: ‘Alleen ga je snel, samen kom je verder’


Wilders is voorzitter van de raad van bestuur van Alrijne Zorggroep. Zij stelt zich in dit artikel graag aan je voor.

Overzicht huisvestingsinitiatieven voor zorg- en welzijnsmedewerkers


Met dit overzicht laten we zien welke initiatieven er zijn op het gebied van huisvesting, specifiek voor zorg- en welzijnsmedewerkers.

Even voorstellen…


Onze nieuwe officemanager Saskia Hulsmann stelt zich graag aan je voor.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

Naam:*
Toestemming*