Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Een recente enquête onder 149 zorgprofessionals laat zien dat de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers in 2025 nog steeds ernstig tekortschieten. Volgens de respondenten is ruim 52 procent van hun collega’s onvoldoende digivaardig, een percentage dat in sommige branches zelfs oploopt tot 61 procent.
De enquête is in maart en april 2025 gehouden door Digivaardig in de zorg. ZWconnect zet zich binnen de coalitie Digivaardig in de zorg in om medewerkers in de regio digivaardig te maken. De respondenten werken allemaal in functies waarbij direct contact met cliënten of patiënten centraal staat, en maken deel uit van branches als de verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT), ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg en GGZ. Voor de jeugdzorg, welzijnssector en de categorie overige waren de aantallen te laag om een representatief gemiddelde te delen.
Vooral in de gehandicaptenzorg en de VVT-branche zijn de zorgen groot: daar wordt respectievelijk 61 procent van de collega’s als onvoldoende digivaardig ingeschat. In ziekenhuizen ligt dit percentage met 40 procent aanzienlijk lager, al blijft dat nog steeds zorgelijk.
De respondenten konden hun collega’s indelen in twee categorieën: medewerkers die digitale taken zoveel mogelijk vermijden of delegeren (groep 1), en medewerkers die wel digitale basisvaardigheden hebben, maar nog veel ondersteuning nodig hebben (groep 2). Gemiddeld viel 19 procent van de collega’s in groep 1, en 33 procent in groep 2.
In de honderden opmerkingen die deelnemers aan de enquête achterlieten, komt een duidelijk beeld naar voren: veel zorgmedewerkers ervaren digitale systemen als ingewikkeld, veranderen systemen te snel, of ontbreekt het aan goede uitleg in begrijpelijke taal. De angst om fouten te maken speelt een grote rol, net als de hoge werkdruk die het lastig maakt om tijd vrij te maken voor scholing.
“Zolang er niets verandert, redt men zich vaak wel. Maar zodra de lay-out wijzigt, raken veel medewerkers van de leg. Dat werkt demotiverend,” aldus een respondent.
Ook blijkt uit de opmerkingen dat medewerkers digitale vaardigheden vaak niet als onderdeel van hun kerntaak zien.
“Collega’s willen liever met cliënten bezig zijn dan met de computer,” klinkt het in de gehandicaptenzorg.
Voor organisaties die met deze signalen aan de slag willen, is er een voorbeeldplan en een linkjeslijst beschikbaar via digivaardigindezorg.nl. Ook vindt op dinsdag 17 juni de 16e editie van de Werkconferentie Digivaardig in de zorg plaats. Een gevarieerd programma helpt jou verder met de aanpak van digitale vaardigheden in jouw organisatie.
In het najaar worden bovendien nieuwe onderzoeksresultaten verwacht over de tijdwinst die te behalen valt met betere digitale vaardigheden.
Benieuwd naar het volledige rapport? Bekijk ‘m hier.
"*" geeft vereiste velden aan