Lidmaatschap Nidos: ‘Komen graag in contact met kennis en expertise die er al is’

Sinds 1 januari 2023 is voogdijinstelling Nidos lid van ZWconnect. Om als werkgeversvereniging goed aan de behoeften van onze leden te kunnen voldoen, horen wij graag van hen met welke redenen zij lid zijn geworden en wat zij uit het lidmaatschap willen halen. In dit interview geeft Stefan Rinkema, regiomanager bij Nidos, uitgebreid antwoord op deze vragen.

'Terrein winnen op aantrekkelijk werkgeverschap'

Kun je iets meer vertellen over Nidos?

Wij zijn een onafhankelijke voogdijinstelling voor amv-jongeren (alleenstaande minderjarige vreemdelingen). We zijn de enige organisatie in Nederland die het gezag voert over deze jongeren. Vanaf het moment dat deze jongeren zich melden in Ter Apel krijgen ze direct een voogd aangewezen. Zelf ben ik de regiomanager van de locatie in Den Haag, maar in totaal hebben we veertien kantoren verspreid over Nederland. We werken met een team van jeugdbeschermers die het gezag uitvoeren en samenwerken met juristen, gedragswetenschappers en gezinsfunctionarissen. We zijn verantwoordelijk voor het welzijn van jongeren in brede zin. Denk hierbij aan psychische ondersteuning en hulp bij school, werk en dagbesteding. We leveren hierbij echt maatwerk, omdat de hulpvraag verschilt per jongere. We hebben nu 36 fte in dienst, die 585 jongeren begeleiden, en we groeien nog steeds.

 

Waarom zijn jullie lid geworden van ZWconnect?

Vanuit het hoofdkantoor in Utrecht werd aan mij gevraagd of er bij onze tak behoefte was aan een dergelijk lidmaatschap en of het ons zou kunnen helpen met onze arbeidsmarktvraagstukken. Wat mij gelijk aansprak was dat ZWconnect een grote rol speelt in het verbinden van zorg- en welzijnsorganisaties. Als Nidos hadden we voorheen een meer reactieve bedrijfsvoering en we willen nu juist toe naar een proactievere houding en in contact komen met de kennis en expertise die er al is. Via ZWconnect hopen we die kennis over bijvoorbeeld het behoud van huidige en nieuwe werknemers makkelijker te verkrijgen. We komen ook graag meer in contact met scholen, zodat zij weet hebben van ons bestaan en geïnteresseerden hierdoor makkelijker binnen kunnen stromen.

Wat zijn de voornaamste arbeidsmarktproblemen waar jullie momenteel tegenaan lopen?

Het aantrekken en toch ook wel het behouden van medewerkers. Om bij ons te werken moet je wel echt affiniteit hebben met de doelgroep. Als je een ervaren jeugdbeschermer bent, betekent dat niet per definitie dat je ook een geschikte jeugdbeschermer voor Nidos bent. Wij willen graag ons zogeheten Nidos-gen overdragen op werknemers. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat mensen cultuursensitief werken. Er valt voor ons dus nog veel terrein te winnen op het gebied van aantrekkelijk werkgeverschap.

 

Op welke gebieden zouden jullie graag de samenwerking willen zoeken met andere zorg- en welzijnsorganisaties of onderwijsinstellingen?

We zouden graag willen zien hoe andere organisaties hun inwerkproces aanpakken. We merken dat we op dit gebied te veel proberen het wiel opnieuw uit te vinden, terwijl deze kennis gewoon voor het oprapen ligt. Hier zouden we ook vanuit ZWconnect graag advies in krijgen. Daarnaast hebben we een hoop ict-systemen in onze organisatie die te weinig benut worden. Daar hoort natuurlijk een stukje scholing bij. We merken dat onze medewerkers daar wel behoefte aan hebben en zouden graag zien hoe andere organisaties dit vormgeven.

Lid worden?

Is jouw organisatie nog geen lid van ZWconnect, maar ben je naar aanleiding van dit interview benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan hier verder en ontdek de voordelen van een lidmaatschap!

Nieuws

Even voorstellen: Jetty de Jongh


Onze nieuwe projectondersteuner Jetty de Jongh stelt zich graag aan je voor.

Ingrid Wolf nieuw bestuurslid ZWconnect


Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 3 juni jl. is Ingrid Wolf benoemd tot bestuurslid van ZWconnect.

Jaaroverzicht 2023: welke resultaten zijn er geboekt?


In ons jaaroverzicht nemen we je graag mee in de meest in het oog springende successen van 2023. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*