Huisvestingsinitiatieven voor zorg- en welzijnsmedewerkers

Met dit overzicht laten we zien welke initiatieven er zijn op het gebied van huisvesting, specifiek voor zorg- en welzijnsmedewerkers. Er zijn hierin drie verschillende huisvestingsvormen die voor zorg- en welzijnspersoneel worden georganiseerd.

Welke vormen van huisvesting zijn er?

1. Voorrang op huurwoning in een gemeente

Dit kan gaan om particuliere huur of om sociale huur of via verschillende, vaak wijkgerichte, pilots in een gemeente. Hierbij is de gemeente de partij die de verschillende partners hierop bij elkaar brengt.

 

2. Gebruik eigen vastgoed

Zorg- en welzijnsorganisaties kunnen eigen grond of een bestaande locatie gebruiken voor huisvesting. Het gaat daarbij om de huisvesting voor bijvoorbeeld nieuwe medewerkers of voor studenten, waarbij wonen, werken en leren wordt gecombineerd.

3. Samenwerking met vastgoed- en projectontwikkelaar

Er zijn ook initiatieven waarbij een werkgever zelf afspraken maakt met een verhuurder of ontwikkelaar over het toekennen van woningruimte. Dit lijkt in de praktijk vooral te gaan om appartementen voor jongeren en studenten.

 

Hieronder staan een aantal concrete voorbeelden van iedere huisvestingsvorm.

Voorrang op huurwoning in een gemeente

Gemeente Den Haag

Momenteel wordt in het centrum van Den Haag de woontoren ‘Adagio’ met 268 appartementen gebouwd. Leraren, politieagenten en werkenden in de zorg in Den Haag (de zogenoemde ‘cruciale beroepen’) komen met voorrang in aanmerking voor één van deze appartementen. De voorrang geldt zolang de appartementen nog niet zijn verhuurd. Het gaat hier om particuliere huur. De uitvoering en het toezicht hierop gebeurt in samenwerking tussen de eigenaar/verhuurder van het pand, in samenwerking met de gemeente Den Haag.

Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht van ZWconnect.

 

Gemeente Rotterdam

Wie in Rotterdam in de zorg werkt of gaat werken, kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad. Hierbij heeft Rotterdam vijf proefprojecten waarbij voorrang mogelijk is:

  • De 4 grote woningcorporaties bieden in verschillende straten in Rotterdam sociale huurwoningen (huur tot 763 euro) aan met voorrang voor leraren, zorgverleners en politieagenten.
  • Woningbouwcorporatie Havensteder biedt in Lombardijen woningen aan in de vrije sector. Leraren, zorgverleners en politieagenten krijgen hier voorrang.
  • Sinds juli 2020 stelt Stadswonen Rotterdam kamers beschikbaar voor mbo-, hbo- en wo-studenten die een opleiding volgen voor het onderwijs, de zorg of de politieacademie.
  • In bepaalde nieuwbouwprojecten wordt een deel van de woningen met voorrang toegewezen aan leraren, zorgverleners en politieagenten.
  • Huurwoningen in de particuliere huursector met verschillende huurprijzen worden beschikbaar gesteld voor mensen die (willen) werken in de zorg, het onderwijs of bij de politie.

Voor meer informatie, zie de site van de gemeente Rotterdam.

Gemeente Amsterdam

Sinds 1 januari 2020 is de voorrangsregeling Zorg en Welzijn opgenomen in de Huisvestingsverordening 2020 van de gemeente Amsterdam. Deze regeling is van toepassing op de sociale huurwoningen in Amsterdam, waarbij specifieke beroepen voorrang kunnen krijgen. Gezien het beperkte aantal beschikbare sociale huurwoningen wordt er strak geselecteerd wie in aanmerking komt voor deze regeling.

Voor meer informatie, zie de site van de gemeente Amsterdam en de site van Sigra (onze zusterorganisatie in de regio Amsterdam).

Gebruik eigen vastgoed

Bed & Baan bij Topaz

Topaz is een ouderenzorgorganisatie in de regio Leiden en de Duin- en Bollenstreek. Topaz biedt betaalbare studio’s in het centrum van Leiden voor nieuwe zorgmedewerkers die bij Topaz aan de slag willen. Het gaat hier om een voormalige locatie van Topaz die is omgebouwd voor deze toepassing. Het betreft een tijdelijk project voor de duur van maximaal 3 jaar. Na deze periode krijgt de locatie een nieuwe bestemming.

Voor meer informatie, zie de site van Topaz.

Studentenwoningen bij Zorgpartners Midden-Holland

Op een locatie van Zorgpartners Midden-Holland, een ouderenzorgorganisatie, wonen en werken studenten met een studie (in de richting van) Zorg en Welzijn in de studentenkamers van De Rietkraag in Gouda. Hier verblijven zij op dit moment samen met de bewoners van Souburgh uit Waddinxveen. De studenten doen naast woongemak ook werkervaring op. Minimaal vier uur per week gaan ze als vrijwilliger aan de slag, waarbij ze onder andere helpen bij het organiseren en begeleiden van activiteiten voor ouderen en meewerken op het gebied van welzijn. Dit initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Gouda, Campus Gouda, Hoornbeeck College en mboRijnland.

Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht en dit interview met een student.

Samenwerking met vastgoed en -projectontwikkelaar

Jongeren huisvesting: Stichting Spaarne Gasthuis & 1828

Er zijn verschillende initiatieven die op het moment jongerenhuisvestingsconcepten opzetten. Dit met zogenaamde jongeren huurcontracten, welke een maximale termijn kennen van vijf jaar. Een voorbeeld hiervan is dat een jongerenhuisvestingsorganisatie, de 1828 Groep, en Stichting Spaarne Gasthuis (ziekenhuis) een overeenkomst hebben gesloten over de huisvesting van jonge medewerkers. Dit betekent dat in de 1828-vestigingen in Haarlem en Santpoort-Noord jonge medewerkers van Stichting Spaarne Gasthuis voorrang kunnen krijgen bij deze huurwoningen van 1828.

Voor meer informatie, zie dit nieuwsbericht van 1828.

Studentenhuisvesting: Amstelring en DUWO

Amstelring (langdurige zorg) heeft in 2019 een intentieovereenkomst ondertekend met studentenhuisvester DUWO. DUWO gaat grond aankopen van Amstelring aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen, om er studentenkamers te bouwen. Onderdeel van de intentieovereenkomst is dat Amstelring van DUWO de beschikking krijgt over honderd woningen voor leerlingen van Amstelring en dat DUWO een locatie zoekt die Amstelring kan gebruiken voor tijdelijke huisvesting van cliënten tijdens noodzakelijke (ver)bouwplannen van verpleeghuizen.

Voor meer informatie, zie de site van Amstelring.

Meer informatie

Ken je andere initiatieven die ook interessant zijn voor andere organisaties of heb je een vraag over dit artikel? Neem dan contact op met Michel Winnubst, projectleider, via michel@zw-connect.nl of 06 – 82 73 06 69.

Nuttig artikel? Deel het met je collega's

Email
LinkedIn
Twitter
Facebook

Meer interessante kennisbank artikelen

Bekijk het regioplan in jouw subregio

In deze regioplannen vind je de meest belangrijke focus en afspraken om ervoor te zorgen dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*