Hoe instroom te bevorderen met de Nationale Zorgklas?

De Nationale Zorgklas biedt kosteloos online trainingen en cursussen aan voor iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen in de zorg, ongeacht je loopbaanachtergrond. Een mooi voorbeeld van hoe dit platform ingezet kan worden komt uit de regio Midden-Holland. De vijf gemeenten binnen het Werkgevers Servicepunt (WSP) hebben een innovatief initiatief gerealiseerd in combinatie met het opleidingsaanbod van de Nationale Zorgklas. Pieter Severijns, projectleider Zorg bij WSP Midden-Holland, vertelt meer.

Door Maud Mosterd

Nieuwe leerwerktrajecten

In 2021 ontwikkelde Pieter Severijns samen met de gemeenten van Regio Midden-Holland (Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Zuidplas en Krimpenerwaard), met zeven zorgaanbieders een leerwerktraject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die soms al jaren thuis zitten zonder werk, krijgen hierdoor de kans om in zes weken kosteloos opgeleid te worden tot huishoudelijke hulp in de zorg. Het initiatief bleek een succes; alle deelnemers hebben tot nu toe een baan gevonden. Pieter: “Nadat de eerste groep het leertraject had afgerond, was ik aanwezig bij hun uitreiking in het gemeentehuis in Gouda. Je kon echt zien hoe gelukkig de mensen waren dat ze eindelijk aan het werk konden. Dat is waar we het voor doen.”

In het najaar van 2021 vertelde ZWconnect over de mogelijkheden van de Nationale Zorgklas. Pieter besloot het kosteloze opleidingsaanbod te koppelen aan nieuwe leertrajecten voor de regio: “Het zou zonde zijn om deze unieke kans niet te benutten. De gratis trainingen en opleidingen van de Nationale Zorgklas bieden de mogelijkheid om in 2022 nog veel meer mensen aan het werk te krijgen in de zorg.”

Het WSP Midden-Holland ontwikkelde twee nieuwe leertrajecten in combinatie met het aanbod van de Nationale Zorgklas: een basismodule met de online training Ondersteunend Zorgverlener, en het mbo-certificaat Individuele Basiszorg Verlenen op niveau 2. Beide trajecten worden gefaciliteerd door de Nationale Zorgklas en mboRijnland. De eerste groep is in december 2021 gestart met de basismodule Ondersteunend Zorgverlener.

Werkwijze

Het WSP Midden-Holland heeft een specifiek team aangewezen om de trajecten te begeleiden. Het team werft de deelnemers, verzorgt de intakegesprekken en assesments, en daaropvolgend starten deelnemers met hun opleiding. Ook na afronding van het leertraject worden deelnemers begeleid door het team. Er wordt een ‘proeverij’ georganiseerd bij één van de zeven zorgorganisaties om praktijkervaring op te doen en vervolgens start het matchingsproces om de deelnemers aan die vaste baan te helpen.

Deze persoonlijke aanpak is volgens Pieter ontzettend belangrijk: “Het maatwerk is cruciaal om het traject succesvol af te ronden. Al tijdens het intakegesprek analyseren we eventuele belemmerende factoren voor de deelnemers. Denk hierbij aan vragen als ‘is er kinderopvang geregeld?’, en ‘heb je vervoer om jezelf naar de werklocatie te plaatsen?’.”

De behoeften van de werkgevers worden ook niet vergeten: “Wij weten dat de zorgorganisaties heel druk zijn. Daarom worden de proeverijdagen begeleid door de docenten. Zo hoeven wij geen beroep te doen op werkbegeleiding vanuit de zorgorganisaties. Dit ontlast hun personeel enorm”, aldus Pieter.

Social Return on Investment

Het innovatieve initiatief laat zien hoe het opleidingsaanbod van de Nationale Zorgklas optimaal benut kan worden én hoe samenwerking in de regio tot prachtige resultaten kan leiden. Pieter: “De gemeenten zijn ontzettend enthousiast en het initiatief draagt direct bij aan hun social return on investment (SROI). In 2022 wordt er tevens een convenant getekend met alle zorgaanbieders in de regio, om het project verder te ontwikkelen en de samenwerking te versnellen.”

In 2022 wil het WSP Midden-Holland minstens één keer per twee maanden een groep laten starten met de basismodule Ondersteunend Zorgverlener. Daarnaast start in februari een eerste groep van 15 deelnemers met het mbo-certificaat Individuele Basiszorg Verlenen op niveau 2. Een mooi doel voor de regio waar de zorg alle nieuwe medewerkers hard nodig heeft!

Meer informatie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Regio Midden-Holland? Laat jouw werknemers in 2022 ook met een kosteloze opleiding via de Nationale Zorgklas starten! Bekijk hier het opleidingsaanbod, of neem contact op met de Nationale Zorgklas voor meer informatie!

Nieuws

Zes impactvolle arbeidsmarktprojecten benoemd tot koploper


De koplopers pitchten hun initiatieven en vertelden wat hun oplossingen zijn én vooral ook hoe zij te werk zijn gegaan.

Nieuwe directeur Hanne Wiegman: ‘Dichter op de veranderopdracht van onze leden zitten’


Hanne vertelt uitgebreid over haar achtergrond en visie op de uitdagingen die de sector Zorg en Welzijn te wachten staat.

Deelmodule ‘Inzet van zorgtechnologie’ bij Campus Gouda


Verken de mogelijkheden die zorgtechnologie kan bieden binnen het zorg- en welzijnsdomein.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*