Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Innoveren begint bij enthousiaste zorg- en welzijnsmedewerkers, die aan de slag gaan met veranderingen in hun organisatie. Zij kunnen het Verbeterlab inschakelen om een krachtige beweging in gang te zetten waarmee veranderen en innoveren vanzelfsprekend wordt.
Linda Heemskerk is één van de duizend veranderaars die dankzij het Verbeterlab een verandering in haar organisatie (Jeugdformaat) kon bewerkstelligen. In dit interview vertelt zij over dit traject.
Aan Linda de taak om duurzaamheid op de kaart te zetten binnen Jeugdformaat. “Ik wilde iets veranderen, iets opzetten, maar hoe ga ik zoiets groots dan bewerkstelligen”, vroeg Linda zich af. “Je weet dat als je iets moet doen wat ook enigszins vaag is, dat mensen enthousiast krijgen een uitdaging kan zijn. Je ziet namelijk niet gelijk resultaat.”
Linda had al ervaring met veranderopgaven door haar eerdere opdracht met betrekking tot SROI (Social Return On Investment). “Daarbij zagen mensen ook dat het iets zou opleveren, maar niet direct in het hier en nu. De een is daar ruim denkender in en wil er in investeren, terwijl de ander er geen tijd voor heeft of aan kwijt wil zijn. Het had daarom veel overlap met dit onderwerp.”
Het contact met het Verbeterlab verliep uiteindelijk via een collega. “Diegene was uitgenodigd door het Verbeterlab en zag dit initiatief niet voor zichzelf weggelegd, maar kaartte het wel bij mij aan. Ik had er zelf nog niet van gehoord, maar zag het wel als een kans om mijn veranderopgave een boost te geven.”
Het traject dat volgde verliep prettig volgens Linda. In een intervisiegroep ontmoette zij mensen die een vergelijkbare opgave hebben en eveneens in de sociale sector opereren. “Je leert mensen kennen die in dezelfde fase van een verandering zitten, met ook dezelfde kinken in de kabel. Voorbeelden hiervan zijn de ik- en jij-rol en hoe je medewerkers mee krijgt. Het Verbeterlab maakt een match met mensen waarmee je de diepte in kunt duiken. Ik vond het fijn dat er ook nog een stuk theorie bij kwam kijken, waarbij je als veranderaar doorkrijgt dat je op de goede weg bent en bepaalde aspecten van het proces er gewoonweg bij horen. Het is niet vreemd dat je tegen weerstand aanloopt of mensen moeite hebben met het veranderproces. Dat besef geeft voor jezelf een stuk meer rust.”
De opgedane kennis heeft Linda meegenomen in de praktijk. Door klein te beginnen, kunnen uiteindelijk grote successen gevierd worden. “Je hoopt op die manier dat het een soort olievlek wordt, waarin de verandering een proces wordt. Mijn advies is om het klein en tastbaar te maken. Weet goed wat je wilt veranderen en vraag jezelf af ‘is dit het kleinste wat er is?’. Zodra je mensen meekrijgt en dus in een ja-fase zit, verandert het veel fijner. Ook is het belangrijk om te blijven schakelen en te kijken wie er precies waar in je team staat.”
Uitgeleerd is Linda in ieder geval nog niet. In een vaste groep met gelijkgestemden leert ze van anderen en de begeleiders van het Verbeterlab. “Wat ik mooi vind, is dat de begeleiders van het Verbeterlab de kracht uit de persoon proberen te halen. Ze dragen hun kennis over, maar maken het ook interactief. Daarmee houden ze je een spiegel voor en laten ze zien waar je in het proces staat. Voor jezelf is het dan prettig om zodoende een bevestiging te krijgen dat je goed bezig bent. De boodschap is echt ‘we gaan elkaar helpen en we doen het samen’. Dat heb je wel echt nodig wil je mensen in beweging krijgen.
Heb jij zelf een veranderopgave en kun je hier wel wat ondersteuning bij gebruiken? Kijk dan hier voor meer informatie over het Verbeterlab.
"*" geeft vereiste velden aan