Even voorstellen…

Focus. Meer eigenaarschap bij de instellingen. En inhoudelijke keuzes. Dat is de opdracht die Marcel de Jong, de nieuwe projectleider RAAK VVT van ZWconnect, heeft meegekregen. Hij heeft daarover inmiddels met een groot aantal mensen gesproken. Bovendien heeft hij drie dagen meegelopen in de ouderenzorg. ‘Leerzaam, waardevol en leuk’, aldus Marcel.

Meer focus

In zijn manier van werken staat goed luisteren voorop, vertelt Marcel. “Naar de zorgen van de instellingen, hun belangen, hun ideeën om een oplossing te vinden voor het grote tekort aan personeel. De instellingen binnen ZorgScala hebben de handen al ineengeslagen. In gezamenlijkheid zoeken ze naar oplossingen om nieuw personeel aan te trekken en de huidige medewerkers voor de zorg te behouden. Ik hoop dat ik een ondersteunende rol kan spelen bij het intensiveren van dit proces. De wil om de samenwerking verder te verdiepen is er. Alle instellingen beseffen dat de personeelstekorten te groot worden om als instelling zelfstandig op te lossen. Ik hoop oprecht dat de instellingen voor verpleeghuizen en thuiszorg straks concrete afspraken kunnen maken om de personeelstekorten te verminderen. En als ik daar een bijdrage aan kan leveren, is mijn werk geslaagd.”

“In de eerste twee jaar zijn binnen RAAK VVT veel mooie dingen opgezet”, constateert Marcel. “Er wordt veel kennis gedeeld, er worden gezamenlijke initiatieven ontplooit op het gebied van werving en selectie. Een mooi voorbeeld is het platform Ontdek de Haagse Ouderenzorg. Een mooi portaal om de ouderenzorg te leren kennen.”

Inmiddels is het project een nieuwe fase ingegaan. De regiegroep heeft aangegeven dat er meer focus moet komen en dat het belangrijk is dat de leden meer eigenaar van de projecten worden. Marcel heeft inmiddels een groot aantal mensen gesproken, de HR-eindverantwoordelijkheden, opleidingsadviseurs, recruiters, HR-adviseurs. “In deze gesprekken heb ik gevraagd waar we de komende tijd op moeten focussen. En of ze al concrete oplossingsrichtingen hebben.” Er komt een duidelijke lijn uit deze gesprekken naar voren, vertelt hij.

Anders profileren

“Zo heeft iedereen aangegeven dat de ouderenzorg zich anders, sterker, trotser kan profileren. Het mooie is dat daarover echt hele concrete en bruikbare adviezen zijn gegeven, tips waar je echt iets mee kunt. Ook werd aangegeven dat het belangrijk is dat we meer vanuit de doelgroepen gaan werven en opleiden. Waar ligt hun interesse? Welke competenties hebben ze al? Waar gaat hun hart sneller van kloppen? Als de ouderenzorg daar goed op in kan spelen, kun je veel meer mensen voor de VVT-sector interesseren, is me meegegeven.” Hij is verder enthousiast over de samenwerking tussen de HR-eindverantwoordelijkheden. “Ik zie een hele open sfeer waarin allerlei ideeën worden gedeeld. Ze hebben aangegeven dat ze in gezamenlijkheid echt regie op inhoud willen pakken. Zo’n coöperatieve houding kom je echt niet in elke sector tegen.”

Om een concreter beeld over de VVT-sector te krijgen, heeft hij ook meegelopen in de thuiszorg en in twee verpleeghuizen. “De warmte en de betrokkenheid van de medewerkers en hun liefde voor de bewoners heeft me echt geraakt. Leandra, een Helpende in Floriadehof, zei het zelfs letterlijk: ‘Dit werk kun je alleen maar uit liefde doen, vanuit je hart’.” En dat doet hij zelf eigenlijk ook. “Ik heb bewust gekozen om iets te betekenen voor de VVT-sector. De mensen buiten de sector onderschatten hoe innovatief deze zorgrichting is, hoeveel je als zorgverlener betekent voor het leven van bewoners, hoeveel loopbaankansen je in deze sector hebt, hoeveel specialisaties er eigenlijk zijn.”

Nieuws

Juvoly en Valtes winnen Nationale Zorginnovatieprijs 2024


De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest vernieuwende zorginnovatie in de opschalingsfase.

Zes impactvolle arbeidsmarktprojecten benoemd tot koploper


De koplopers pitchten hun initiatieven en vertelden wat hun oplossingen zijn én vooral ook hoe zij te werk zijn gegaan.

Nieuwe directeur Hanne Wiegman: ‘Dichter op de veranderopdracht van onze leden zitten’


Hanne vertelt uitgebreid over haar achtergrond en visie op de uitdagingen die de sector Zorg en Welzijn te wachten staat.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*