Inspirerende workshops over de ongemakken van verandering, de zandtovenaar met uitmuntende creaties over de toekomst van de zorg- en welzijnssector en meer dan 80 gemotiveerde professionals uit het veld; ons Regionaal Arbeidsmarktsymposium van 2024 was een succes! In het Zoetermeerse Bouwhuis werd op donderdag 7 november jl. uitgebreid besproken wat de actuele en toekomstige uitdagingen in de sector van ons allen vragen. En bovenal; welke stappen je vandaag al kan zetten om de transitie écht in gang te zetten. Wil jij het symposium opnieuw beleven? Onderaan de pagina vind je de aftermovie, foto’s en hand-outs van de dag.
De Zandtovenaar opende de bijeenkomst op virtuoze wijze. Met zijn illustraties schetste hij de pijnpunten in de sector en welke eerste stappen gezet kunnen worden om tot een oplossing te komen. Met zijn unieke talent in de zandschilderkunst wist De Zandtovenaar het publiek vanaf de eerste minuut in zijn greep te houden. De, inmiddels bekende stem van welzijn en zorg, Jim Gardien, somde de schrijnende verhalen uit de praktijk op met de visuele vertaling op het grote doek van het auditorium.
Hanne Wiegman, directeur van ZWconnect, nam vervolgens de aanwezigen mee in de ongemakken waarmee verandering gepaard kan gaan in haar dagelijkse werkzaamheden. Hierin gaf zij ons een duidelijke boodschap mee: ‘Jullie directeur/bestuurders hebben al aangegeven jullie experimenteerruimte te willen geven, nu is het aan jullie om deze te pakken!’. Hierin vraagt ze om lef te tonen en kritisch te voelen naar wat wij te brengen hebben en zélf in verandering kunnen zetten. ‘Gooi de beren op de weg aan de kant en ga gewoon met elkaar proberen!’.
Met de hartelijke en enthousiaste woorden van dagvoorzitter Hélène, werden we op een toegankelijke manier met een vleugje humor aangezet écht van ons te laten horen. Hiermee gingen we in groepen uiteen om alle werkvormen te kunnen beleven die deze dag zouden vullen. Er was flink wat haast bij gepaard, want met snelle korte sessies van slechts dertig minuten moesten we gauw aan de bak!
Bij de start van de deelsessies werden onze zintuigen direct geprikkeld door het eerste borrelhapje. Net als bij onze verandering van werk, ging dit gepaard met andere verwachtingen dan op het eerste oog deed vermoeden. In drie deelsessies kregen we de kans om zelf te ervaren hoe je veranderopgaves met verschillende methodes vorm kan geven.
Waldemar Hogerwaard (Bureau Zorginnovatie) liet zien hoe we onze veranderkracht kunnen vergroten. We sprongen door hoepels, leerden over de verschillende transitiefases, welke uitdagingen dit met zich meebrengt, en kregen hiermee een sneakpeak naar de Health Innovation School Zuid-Holland. Vanaf vandaag is mogelijk om je aan te melden voor de voorinschrijving.
Goed om te weten over de Health Innovation School:
Neem voor meer informatie contact op met Jennifer Janssens Wassenaar via jennifer@zw-connect.nl.
Onder het genot van 90’s muziek lieten we onze creativiteit stromen en leerden problemen te benoemen en te bundelen. Vaak hadden op het eerste oog uiteenlopende problemen toch haakjes naar elkaar, waardoor het groter geheel beter zichtbaar werd. Deze manier van brainstormen maakt het op een laagdrempelige manier inzichtelijk en spoorden ons aan om meer samen te werken, te kijken naar goede voorbeelden uit de regio en hierover met elkaar in gesprek te gaan. Er werd gedanst, meegezongen en er ontstonden, tussen alle muziek door, mooie discussies die ons in verbinding brachten.
Met behulp van de crazy8 maakten we de vier grootste problemen visueel en probeerden een eerste, laagdrempelige oplossing ernaast te schetsen. Wanneer dit nog niet iets was dat je morgen al kan starten, maakten we de oplossingen toch iets kleiner om te voorkomen dat we slechts verder gaan met ‘pleisters plakken’ en de daadwerkelijke transitie alsnog uitblijft.
Wil jij deze methodiek ook laagdrempelig inzetten binnen jouw team? Onderaan deze pagina tref je de crazy8 pagina. Wil je meer diversiteit in vraagstelling of uitgebreidere variaties inzetten? Neem dan contact op met Jennifer voor een uitgebreid stappenplan.
Met het Actie Leer Netwerk (ALN) maakte we kennis met de lerende netwerken. We kwamen in verbinding om samen de verandering te bereiken die in zorg en welzijn nodig is.
De methode die het ALN inzet is de methode van Actie Leren. Aan de hand van de fases van actie leren lopen we stap voor stap de casuïstiek door om tot oplossingen en uitvoering te komen. Uniek aan actie leren is de mate van reflectie waardoor we telkens met elkaar acties definiëren en goed reflecteren. Op persoonlijk en op organisatie niveau.
In het nieuwe jaar gaan we ook bij ZWconnect aan de slag met lerende netwerken op verschillende thema’s. Wil je hier meer informatie over ontvangen of ben je er nu al zeker van dat je hierbij wilt aansluiten? Neem dan gerust contact met ons op.
Na afloop ontvingen alle deelnemers een inspirerend boek over veranderen.
Er zijn vijf verschillende boeken uitgereikt. Wij hopen natuurlijk dat jullie onderling tips en tricks uitwisselen uit de boeken en de boeken zelf ook doorgeven aan collega’s of andere geïnteresseerden.
"*" geeft vereiste velden aan