Arbeidsmarktprognose 2022: Oplopende tekorten met duidelijke regionale verschillen

Begin 2022 zijn er nieuwe arbeidsmarktprognoses beschikbaar gekomen met geactualiseerde gegevens. Ook is het mogelijk om verder vooruit te kijken naar 2031. In dit factsheet wordt ingegaan op de tekorten in het werkgebied van ZWconnect; het werkgebied omvat de arbeidsmarktregio’s Haaglanden, Rijn Gouwe en Nieuwe Waterweg Noord. Er wordt ook ingezoomd op verschillen per subregio.

Samenvatting

De nieuwe prognoses laten zien dat de regio in 2031 tekorten van 14.600 medewerkers kan verwachten. Deze tekorten nemen vooral na 2025 flink toe door de sterke vergrijzing. Met name de subregio’s Zuid-Holland Noord, Midden-Holland en Nieuwe Waterweg Noord worden daarbij hard geraakt. Over het algemeen zullen de grootste tekorten plaatsvinden in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, zowel relatief als absoluut. Relatief grote tekorten vinden we ook bij de huisartsenzorg en gezondheidscentra. Naar verwachting zullen deze problemen zich ook blijven voordoen bij specialisten in ouderengeneeskunde, gespecialiseerd verpleegkundigen en bij verscheidene GGZ-beroepen.

Heb je een vraag over dit factsheet of algemeen over arbeidsmarktprognoses? Neem dan contact op met Marlies Rosenbrand, projectleider, via marlies@zw-connect.nl of 06 – 82 72 07 44.

Factsheet

Download hieronder de factsheet over de arbeidsmarktprognoses.

Nieuws

Nieuwe richtlijn tegen agressie en ongewenst gedrag in de zorg


Een nieuwe beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals moet agressie op de werkvloer tegengaan.

Bekijk het jaaroverzicht 2022 van ZWconnect


In dit jaaroverzicht nemen we je graag mee in welke resultaten we het afgelopen jaar geboekt hebben.

Voordelig een opleiding volgen bij NIDI Businessschool als lid van ZWconnect


Op de valreep kunnen we voor onze leden twee opleidingen aanbieden met 1000 euro extra korting.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam:*