Blijf op de hoogte!
Meld je aan voor onze e-mail nieuwsbrief
"*" geeft vereiste velden aan
Met de beëindiging van SectorplanPlus, per 1 januari 2026, krijgen we veel vragen over alternatieve subsidiemogelijkheden voor scholing van zorgprofessionals. Daarom zetten we in dit nieuwsbericht de belangrijkste alternatieven op een rij. Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat het niet mogelijk is om 100% volledig te zijn. Er kunnen regionale of individuele financierings-/subsidiemogelijkheden zijn die niet bij ons bekend zijn of die niet voor iedereen van toepassing zijn. Eveneens kunnen er nieuwe subsidies worden gepubliceerd waarmee dit bericht achterhaald kan zijn.
SectorplanPlus loopt nog door tot eind 2025, bij gebruik van deze subsidie zullen alternatieve subsidies voornamelijk ingezet kunnen worden voor 2026. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ongeoorloofde stapeling van subsidies te voorkomen, dus wees hier scherp op.
Helaas is er geen alternatief voor het SectorplanPlus, waar zo’n breed scala aan beroepskwalificerend onderwijs en ook vakinhoudelijke (bij)scholingen) vergoed worden. Wel zijn er andere mogelijkheden om opleidingen of andere kosten rond opleidingen vergoed te krijgen.
De subsidieregeling die het meest in de buurt komt van wat vanuit SectorplanPlus gesubsidieerd werd, is de SLIM-regeling. Deze regeling is opgeknipt in verschillende subsidies:
1. Regeling voor mkb-bedrijven en samenwerkingsverbanden voor initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen.
2. Scholingssubsidie sectorale ontwikkelpaden in cruciale sectoren; organisaties en collectieven
Het doel van deze scholingssubsidie is om met scholing de instroom en doorstroom binnen sectoren en het overstappen tussen sectoren van werkenden en werkzoekenden in beroepsgroepen in maatschappelijk cruciale sectoren te vergroten. Er kan enkel subsidie worden aangevraagd voor opleidingen die binnen de ontwikkelpaden vallen die door het ministerie van SZW zijn goedgekeurd. Het scholingspakket is gepubliceerd op Rijksoverheid.nl en Leeroverzicht.
RegioPlus organiseert op 11 juni (ouderenzorg), 16 juni (sociaal werk) en 23 juni (gehandicaptenzorg) samen met ActiZ, VGN en Sociaal Werk Nederland speciaal voor werkgevers drie branchespecifieke webinars om meer informatie te verschaffen over deze Sectorale Ontwikkelpaden.
De subsidie Praktijkleren van de RVO is een tegemoetkoming voor de kosten van begeleiding voor praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen. Er is 2.700 euro per praktijk- of werkleerplaats beschikbaar. Er kan vanaf 2 juni tot en met 17 september 2025 weer een aanvraag worden ingediend.
De subsidie Praktijkleren van de RVO is een tegemoetkoming voor de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor de begeleiding van een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg (overig onderwijs (ovo)/overige opleidingen deeltijd (odt)) volgt. Er is 2.700 euro per praktijk- of werkleerplaats beschikbaar. Er kan vanaf 4 tot en met 29 november 2025 weer een aanvraag worden ingediend.
Met het Stagefonds Zorg kunnen zorgaanbieders mbo- en hbo-studenten meer stageplaatsen aanbieden en de stagebegeleiding verbeteren. Deze subsidieregeling helpt zorgorganisaties om de kosten van het aanbieden van stageplaatsen te dekken. Hierdoor krijgen meer studenten de kans om praktijkervaring op te doen in de zorgsector.
Naast subsidies die voor de hele sector zorg en welzijn beschikbaar zijn, zijn er ook regelingen gericht op specifieke opleidingen/branches.
Via deze stimuleringsregeling kan een huisartsenpraktijk een vergoeding krijgen voor stageplaatsen en een vergoeding voor de praktijkbegeleiding bij stageplekken voor doktersassistenten en praktijkondersteuners.
Met de Stimuleringsregeling wil SSFH goede ideeën voor het creëren van stageplaatsen en het werven en behouden van medewerkers een kans geven. Daarnaast wil het regionale samenwerking bevorderen, zodat de arbeidsmarktkrapte op de meest geschikte manier kan worden aangepakt. Met de regeling kan een samenwerkingsverband van bijvoorbeeld huisartsen een financiële bijdrage aanvragen voor de realisatie of doorontwikkeling van een vernieuwende aanpak of instrument.
Deze regeling financiert opleidingen in een Jeugd ggz-instelling die zorg biedt aan jongeren tot 18 jaar. De exacte opleidingen en meer informatie over de regeling vind je hier.
Een aantal zorgopleidingen en zorgfuncties wordt bekostigd via een subsidie, de zogenoemde beschikbaarheidbijdrage. De exacte opleidingen en meer informatie over de regeling vind je hier.
Deze subsidieregeling stimuleert instellingen die medisch-specialistische zorg verlenen te investeren in het opleiden van personeel.
Deze subsidie is bedoeld om de buitenschoolse kosten van de opleidingen tot advanced nurse practitioner en tot physician assistant te bekostigen.
Heb je vragen? Neem dan contact op met David Huizing, projectleider, via david@zw-connect.nl. Ben je benieuwd wat voor subsidiemogelijkheden er nog meer zijn, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie? Kijk dan eens op onze Subsidiekaart.
"*" geeft vereiste velden aan